Изложби

ТАМ представя търновската художничка Валентина Лапчева в последната за сезона изложба „1m2 изкуство“ в старата столица

Творбата "Илюминат" може да бъде разгледана от 22 май до 19 юни на ул. "Иван Вазов" 8 във Велико Търново

ТАМ представя търновската художничка Валентина Лапчева в последната за сезона изложба „1m2 изкуство“ в старата столица

 

◊ ПОКАНА

В събота, 22 май, в 19:00 ч. Пространство за култура ТАМ и кураторът Мартина Йорданова откриват последната за сезона изложба от поредицата "1m2 изкуство" - "Илюминат" на търновската художничка Валентина Лапчева.

Творбата „Илюминат“ на Валентина Лапчева е последното за този сезон произведение, което ще бъде показано в поредицата „1m2 изкуство“ във Велико Търново. Изложбата на ул. "Иван Вазов" 8 в старата столица може да бъде разгледана от 22 май до 19 юни. Организаторите на инициативата „1m2 изкуство“ са пространство за култура ТАМ и куратора Мартина Йорданова.

Авторът определя произведението си като реакция на „новата нормалност“, в която живеем. Творбата „Илюминат“ е вдъхновена от локдауните, конспиративните теории и многобройните претенции в публичното пространство за осветляване на лъжите.

Валентина Лапчева е визуален артист, който живее и твори във Велико Търново повече от 20 години. Художничката е завършила специалност „Живопис” във Факултета по изобразително изкуство при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Има участия в регионални, национални и международни събития, както и няколко самостоятелни  изложби. В периода 2000-2012 г. като член на Арт група „Дупини“ участва във всички техни изяви и проекти.

Д-р Николина Джановска от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ определя творбите на Валентина като „дълбоко проникновени“. Те „докосват първичната чувствителност на зрителя, оголват съзнанието и го правят възприемчиво за душевното, връщат ни в утробата и ни правят омиротворени, с обострени за познанието сетива.“

Изложбата е част от инициативата „1m2 изкуство“, която вече три години представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с площ 1 кв м. Вдъхновен от концепцията за „white cube” (бял куб), проектът дава възможност на млади и утвърдени творци да покажат свои произведения в нестандартна изложбена среда.

„1m2 изкуство“ е подкрепен от програма „Визуални изкуства” към Министерство на културата.

Повече информация във фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events

 

* * *

За организаторите:

ТАМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития във Велико Търново. ТАМ представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие, алтернативни образователни модели. Само през 2019 г. са реализирани 194 събития.

Родената във Велико Търново Мартина Йорданова е куратор за чуждестранно изкуство в Националната галерия. Завършила е във Виена и е специализирала в САЩ, Германия, Австрия и Италия. Участвала е в организацията на проекта на Кристо и Жан Клод „Плаващите кейове“, както и на редица български и международни изложби.

 

Автор:
ТАМ
Публикация:
22.05.2021 г. 14:36
Посетено:
802
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32778-tam-predstavya-tarnovskata-hudozhnichka-valentina-lapcheva-v-poslednata-za-sezona-izlozhba-1m2-izkustvo-v-starata-stolitsa