Изложби

Изложба "Нобелова награда за мир"

20 май - 30 юни 2021 г., Нов български университет

Изложба "Нобелова награда за мир"

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и Библиотеката на Нов български университет представят виртуално изложба „Нобелова награда за мир“ на 20 май 2021 г. в 10.00 ч. във фейсбук страницата на центъра.

Изложбата представя книги и статии от библиотечните колекции на НБУ, свързани с учредяването, статута, идеята и историята на Нобеловата награда за мир – от първите ѝ носители от началото на ХХ век до наши дни.

Ако си зададем въпроса - кое е общото между толкова разнопосочни личности като: Мартин Лутър Кинг, Хенри Кисинджър, Михаил Горбачов, Майка Тереза, Джими Картър, Лех Валенса, Алберт Швайцер, Барак Обама, Фритьоф Нансен, Ясер Арафат, Шимон Перес, Нелсън Мандела, Ицхак Рабин, Ал Гор и организации от типа на квакерите, Европейския съюз, Амнести Интернешънъл и УНИЦЕФ, отговорът е, че те колективно или в индивидуално качество са обявявани през годините за лауреати на най-големия международен приз, връчван за отстояване на ценностите на хуманизма, разбирателството между народите и защитата на правата на личността в глобален мащаб.

Повод за събитието е отбелязването през месец май на стогодишнината от рождението на един от най-знаковите и достойни носители на Нобеловата награда за мир - академик Андрей Сахаров, както и навършването през 2021 г. на 120 години от връчването на първите подобни високи (особено в морален смисъл) отличия - на инициатора за създаването на Червения кръст и Женевската конвенция, швейцареца Анри Дюнан, и французина Фредерик Паси, основател и председател на Дружеството за арбитраж между нациите и Интерпарламентарния съюз.

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания на книги и статии от бази от данни Central and Eastern European Online Library (CEEOL), JSTOR, „Academic Search Complete“ и „eBook Academic Collection“ на EBSCO. Всеки, който проявява интерес към нея, може да пише на имейл library@nbu.bg и ще я получи безвъзмездно до края на месец юни.

Сред изложените документи са: „Вселената в един атом: Срещата между наука и духовност“ от Далай Лама, „Дипломацията“ от Хенри Кисинджър, „Дързостта на надеждата“ от Барак Обама, „Култура и етика“ от Алберт Швайцер, „Мемоари“ от Ицхак Рабин, „Неудобната истина: Проблемът за глобалното затопляне и какво можем да направим за решаването му“ от Ал Гор, „Нощта“ от Ели Визел, „Разговори със себе си“ от Нелсън Мандела, „Keeping faith with the United Nations“ от Бертран Рамчаран, „The Gorbachev factor“ от Арчи Браун, „The international committee of the Red Cross“ от Жорж Уилемин, „The International Labour Organisation : a case study on the evolution of U.N. specialised agencies“ от Виктор-Ив Гебали, „The warrior and the priest: Woodrow Wilson and Theodore Roosevelt“ от Джон Милтън Купър и други.

Изложбата е подредена традиционно на II етаж в Библиотеката и може да се разгледа до 30 юни 2021 г.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
19.05.2021 г. 16:49
Посетено:
1430
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32754-izlozhba-nobelova-nagrada-za-mir