Изложби

Изложбата „Пътешествие из живите традиции” гостува в Министерството на външните работи

Инициативата е по случай 65-годишнината от присъединяването на България към ЮНЕСКО

Изложбата „Пътешествие из живите традиции” гостува в Министерството на външните работи

Официално откриване на изложбата: Христо Георгиев, Ирена Тодорова, Уляна Богданска, Снежана Йовева-Димитрова,.

 

Мобилната изложба „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа“ гостува в Министерството на външните работи между 14 май и 30 юни 2021 г. Инициативата е на Регионален Център София – ЮНЕСКО, съвместно с Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Изложбата се състои от над 100 фотографии, показващи нематериалното културно наследство на страните от Югоизточна Европа.

По време на официалното откриване на изложбата Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО, каза:

„Точно след 3 дни, на 17 май, отбелязваме 65 години от присъединяването на България към ЮНЕСКО. Зад това членство стоят усилията и устрема на хиляди хора, посветили себе си на работата по съхраняване на наследството на страната ни за поколенията, било то природно, културно или нематериално. Богатствата на България са ключови за формирането на нейната национална идентичност, за това тя да бъде достоен член на ЮНЕСКО и ярко и категорично да допринася за световното културно разнообразие.”

Уляна Богданска, генерален директор „Глобални въпроси” в МВнР, официално откри изложбата и изтъкна, че годишнината от присъединяването на страната ни към ЮНЕСКО е повод за равносметка на свършеното до тук и време за очертаване на бъдещите планове и проекти за развитие.

Експозицията се състои от 17 пана, представящи нематериалното културно наследство на всяка страна членка на Регионалния Център. Посетителите ще могат да разгледат обичаи, традиции, обреди и културни практики от Република Албания, Република Армения, Босна и Херцеговина, Република България, Грузия, Република Гърция, Република Кипър, Република Молдова, Румъния, Република Северна Македония, Република Словения, Република Сърбия, Република Турция, Република Хърватия, Черна гора и Украйна.

„Тази изложба показва и нещо много важно - нематериалното културно наследство може да носи дори повече заряд от видимото, то показва колко различни са нашите традиции, а колко близки сме всъщност като народи”, допълва Ирена Тодорова.

„Пътешествие из живите традиции” е замислена като пътуваща изложба  на открито. Осъществена е за първи път през май 2017 година, когато е представена в пространството на Ларгото в София. През юни е поканена да гостува в Нов български университет, а през април 2018 година е показана в „Баня Старинна“ в Пловдив. Месец по-късно гостува на Регионалния исторически музей в Русе, в рамките на инициативата Нощ на музеите. През април 2019, по покана на Китайският културен институт, изложбата участва в „Експо на културните индустрии“ в град Ханджоу, където изцяло оформя българската палата, която е на фокус в това издание на събитието. През август 2020 е поканена в Боженци.

* * *

Изложбата е отворена за посетители всеки делничен ден в партера на Централното управление на МВнР до 30 юни 2021 г. Посещението на изложбата ще се осъществява след предварително записване на тел. 0889005082, поради необходимостта от спазване на противоепидемичните мерки.

 

 

Автор:
Публикация:
17.05.2021 г. 16:14
Етикети:
ЮНЕСКОгодишнинаизложбаНематериално културно наследство
Мобилната изложба „Пътешествие из живите традиции
Посетено:
674
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32749-izlozhbata-pateshestvie-iz-zhivite-traditsii-gostuva-v-ministerstvoto-na-vanshnite-raboti