Изложби

Изложба "J . P A N K / IMAGE SHOW"

15 май – 6 септември 2021, Музей на хумора и сатирата - Габрово

Изложба "J . P A N K / IMAGE SHOW"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

J . P A N K / IMAGE SHOW

15 май – 6 септември 2021

Музей на хумора и сатирата - Габрово, Зала 6

Откриване: 14 май, 18:30 часа

Сюжети от изчезнали или откраднати шедьоври на световното изкуство оживяват в поп арт-интерпретации в изложбата J . P A N K / IMAGE SHOW в Музея на хумора и сатирата.

 

От 14 май до 6 септември Музеят на хумора и сатирата представя изложба на родения в Габрово художник Йордан Панков, по-известен като J. Pank. Творбите в „J . P A N K / IMAGE SHOW“ са от различни периоди – както нови, така и картини от сериите „Fly-by“, „Lost“ и „Yesterday and Today“ („Прелитане“, „Изгубено“ и „Вчера и днес“), и обичайно за автора интерпретират шедьоври от историята на изкуството с езика на поп културата.

J. Pank се фокусира преди всичко върху платна, които са изчезнали. Признава, че не по-малко от разпознаваемите образи го впечатлява пазарната им стойност, а мултиплицирането и преднамерената повторяемост, на които стъпва почерка му, затвърждават усещането, че всичко днес е визия.

С Музея на хумора го свързва не само емоционалната нишка на детството, но и характерния му ироничен почерк. Чувството за хумор е част от визуалната свежест на образите му, както и от грижливо подхранваната от художника автомитология. “Някои биха приели почерка ми за лек стил срещу тежката артилерия на класическото изкуство, но това е търсено, така сближавам отдалечени във времето и трудно съвместими явления. Харесва ми да смесвам концептуалния подход с дързостта на поп арта – това дава лекота на възприемането, която лесно извежда изкуството от рамките на галерията и го доближава до реалния живот, модата и дизайна”, споделя авторът.

 “Трябва да бъдем щастливи, въпреки света, в който има толкова страдание”, настоява J. Pank. “Изкуството преди всичко трябва да е човешко, да е комично, когато е нужно и брутално, когато се налага.”

J. PANK е псевдоним на родения през 1966 година в Габрово художник Йордан Панков. Завършил е Националната художествена академия. Живее в София и работи със сюжети от изчезнали или откраднати шедьоври на световното изкуство. Негови самостоятелни изложби са представени в галерия "Райко Алексиев" и Националната галерия, в галериите "Аросита", "София-Прес" и" Сердика". Участва в пет издания на Габровското биенале, както и в три издания на Триенале на графиката във Варна.

В по-голямата част в работите си, използвам като отправна точка изчезнали картини на стари майстори. Моето обяснение е ,че произведенията с драматична съдба се превръщат в медийна сензация, не само заради художествените си качества ,а и заради предизвикания обществен интерс, след изчезването им. Така те влизат в сферата на масовата култура. Може би това умножава интереса към тях многократно... Вермеровият „Концерт” може да не е най-големият му шедьовър, но е най-скъпата издирвана и от там много популярна картина... все пак я оценяват над 250 000 000 $...”

J. P A N K

Автор: Светлана Михайлова, Музей на хумора и сатирата, Габрово
14.05.2021 г. 17:16
Посетено: 763
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32731-izlozhba-j-p-a-n-k-image-show