Изложби

СИН | SON - Изложба на Косьо Минчев и Людмила Магдалена

Фотография и скулптура в ONE Gallery

СИН | SON - Изложба на Косьо Минчев и Людмила Магдалена

 

◊ ИЗЛОЖБАТА "SON"

ONE Gallery
представя

СИН | SON

Косьо Минчев - скулптура

Людмила Магдалена - фотография


13.05. - 04.06.2021

Официално откриване: 13 май, четвъртък, 17.00 - 21.00 ч.

 
Косьо Минчев - един от "лошите момчета" на 90-те и част от скандалните  автори от Група  XXL се завръща от Ню Йорк. Той представя актуалната си гледна точка за  позицията  на мъжката роля в съвременния свят. Експозицията разглежда теми свързани с ценностите и отношенията между мъжа и жената в контекста на глобализиращия технологичен свят, начин по който те комуникират разделени физически между двата континента, но заедно ментално и емоционално. Вероятно това е поредния творчески експеримент на артиста, който борави доста екстравагантно с посланията в  скулптурите си и неслучайно e оценен и следен от колекционерите отвъд океана. Людмила Магдалена е неговата муза и любима, която вдъхновява последните му творчески изяви. Изложбата  представлява опит за осмисляне на промяната във връзката между мъжа и жената, на промяната в гледната точка спрямо позицията на наблюдател или по-скоро изследовател, каквито двамата партньори се определят. Артистичната двойка представя за пръв път заедно тема, която е разделена на две части – експозицията SIGNAL е своеобразно изследване на НЕЯ от НЕГО в залите на СБХ, а SON изследва мъжкия образ в галерия ONE. Експозицията поставя множество въпроси  може би най – важния от които е може ли да има осъзнат синхрон между нея и него, между две ярки личности!?

Поредица от случайности доведе до едновременното откриване на две изложби на двамата автори в София – SIGNAL на „Шипка" 6 и SON в ONE Gallery. Това дублиране се явява и един своеобразен пърформанс, в който непредвидено участват и улиците между двете галерии, докато зрителите с придвижват от едната зала към другата в очакване, да потърсят разликата, да видят нюансите в идеята на двамата автори.

 

◊ ЗА АВТОРИТЕ

Людмила Магдалена е родена през 1976 г. във Варна. Завършила е художествена гимназия и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов", специалност „Анимационна режисура", в класа на Стоян Дуков. Занимавала се е с кино, телевизия и реклама (в тази творческа сфера е известна като Людмила Господинова). Участвала е във фестивали с късометражно кино, анимация и видеоинсталации, една от които е откупена от Националната галерия. Участвала е в арт каузи за опазване на природата. Спечелила е конкурс на Община Варна за идеен проект за паметник на Пламен Горанов, самозапалил се в знак на протест през 2013 г.

От 10 години работи в областта на фотографията и първата ѝ самостоятелна изложба „Вечен любим" е през 2018 в галерия „Аросита". Участва в групова изложба „Фотография след фотографията" с куратор Генади Гатев в One Gallery през 2019.

 

Косьо Минчев е роден през 1969 г. Завършва Националната художествена академия. Той е един от най-видимите и дори скандални автори, свързани с дейността на групата XXL през 90-те. Известен е със своите провокативни ре-концептуализации на класическата живопис и скулптура. От 1997 живее в Ню Йорк. Той е излагал творбите си в цяла Европа и в САЩ, включително Херинген Кунстферейн в Германия, Дом Витгенщайн във Виена, Музея на изкуствата Куинс в Ню Йорк и Обществената галерия Бомонт в Люксембург. Изложбите му са обект на много публикации, включително The New York Times, Village Voice, Sculpture Magazine, Woxx, Zeitung vum Lëtzebuerger Vollek и D'Lëtzebuerger Land в Люксембург, в. „Култура" и др.

 

Автор:
ONE Gallery
Публикация:
12.05.2021 г. 17:15
Посетено:
823
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32709-sin-son-izlozhba-na-kosyo-minchev-i-lyudmila-magdalena