Изложби

"Граници на изкуството" - изложба на Иван Б. Иванов

Програма "Поколения" на Художествена галерия „Дечко Узунов“

"Граници на изкуството" - изложба на Иван Б. Иванов

Иван Б. Иванов. "Челисти", 2005, гваш върху хартия, 76 х 56 см, собственост на автора

 

◊ СЪБИТИЕТО

Програма „Поколения“ на галерия "Дечко Узунов",  филиал на СГХГ 

представя

Иван Б. Иванов

"Граници на изкуството"

май  – август 2021

Вернисаж: 13 май, 17:00–19:00 ч.

 

„Граници на изкуството“ е третият проект към програма „Поколения“, който се представя в Художествена галерия „Дечко Узунов“. В опит да се изследват и опознаят по-добре животът, творчеството и преподавателската дейност на именития художник през годините във филиала на СГХГ се представят самостоятелни изложби, посветени на негови ученици. След Калина Тасева и Елза Гоева гостува друг известен художник – Иван Б. Иванов. Той заедно с Иван Бонев, Бойчо Григоров, Стоян Ракаров, Дора Бонева, Светлин Русев и Драган Немцов са сред завършилите през 1959 г. „Живопис“ в ателието на Узунов в Националната художествена академия.

В своето творчество от ранните студентски години до днес Иван Б. Иванов владее добре пресъздаването на натурата, но тя не го вълнува в академичния смисъл на изучаване на формата, а се превръща в повод за композиционни и цветови импровизации. Авторът непрекъснато се опитва да открива нови състояния на материята и духа. Именно чрез темите „Музика“, „Цирк“ и „Абстракция“ художникът успява най-добре да прави тези свои проучвания. Музиката като вид изкуство го пленява. Познанието, техниките, уменията, дисциплината, свързани с нея, развиват и отключват много, както споделя самият той. В желанието да изследва позиции, движение и състояние, Иван Б. Иванов се обръща към акробати, клоуни и фокусници. Всички негови търсения водят към разпадането на познатата форма и превръщането ѝ в геометрични съвкупности. Там, в абстракциите, художникът най-пълноценно изследва баланса, композицията, търси хармонизиране или противопоставяне в цветовете и създава цялостно единство.

Човекът от незапомнени времена във всяка сфера на своята дейност извървява пътя от натурата към символа. Този път е свързан с желанието придобитите знания да бъдат предадени на следващите поколения. Можем да кажем, че Иван Б. Иванов след над половин век творческа дейност е достигнал този момент и ни подсказва, че границите в изкуството и в познаването на живота не съществуват.

В изложбата на Иван Б. Иванов са показани избрани гвашове и акварели от различни периоди. Всички произведения са собственост на автора.

 

Автор: СГХГ
12.05.2021 г. 16:03
Посетено: 719
Етикети: изложба, СГХГ, Програма „Поколения“, Художествена галерия „Дечко Узунов“, "Граници на изкуството", Иван Б. Иванов
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32706-granitsi-na-izkustvoto-izlozhba-na-ivan-b-ivanov