Изложби

Арт галерия "Папийон" представя Христо Христов

“Преминаващи фигури“ - изложба скулптура и живопис

Арт галерия "Папийон" представя Христо Христов

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия Le Papillon
представя

Христо Христов / Christo Christov

“Преминаващи фигури“/ "Passing figures"

изложба живопис и скулптура

от 13 май до 9 юни 2021

 

„Изкуството е един голям урок за искреността. Истинският художник винаги изобразява това, което мисли, и не се страхува да смаже съществуващите норми. По този начин той учи на искреност себеподобните си.“ -
Огюст Роден

С голямо удоволствие от 13 май до 9 юни 2021 г. Арт Галерия Le Papillon представя творчеството на талантливия и обичан варненски скулптор и художник Христо Христов с последните му енигматични фигури изпълнени в бронз и цвят.

Христо Христов е автор, чийто произведения се превърнаха в неотменна част от постоянната експозиция на Арт Галерия Папийон. А самостоятелните му изложби, осъществявани периодично в изложбената зала на галерията се радват на изключителен успех както сред почитателите на съвременното изкуство в България, така и предизвикват интерес и в чуждестранни колекционери. Признат като един от най-добрите български скулптори с автентичен разпознаваем стил, той е не по-малко ценен в последните години за прекрасната си асоциативна абстрактна живопис, разкриваща цветните пластове на душата на творец, завладян от формата и нейната линия. Типичния за автора стил да се изразява с твърдост, преплетена с енигматични изчистени образи, знаци, кодове и релефи завладява и чуждестранната публика в успешните си представяния в Германия, Чехия, Австрия, Франция, Полша и доказва, че творчеството му не се ограничава с локалното, а среща естетическото разбиране и любов на хора от различни националности и култури.

Изкуството на Христо Христов е със силно изразен характерен почерк, енигматично и многопластово. То носи свободата на линията, когато става дума за рисунка, сложни, често приглушени цветове, положени многослойно, когато гледаме живописта му и силна енергия, страст, вградена в стилизираната форма с препратки към древността, когато се докосваме до скулптурата му.  То е монументално - като начин на изразяване, експресивно и категорично - като цвят, композиция, послания, винаги балансиращо твърдост и нежност в изчистването на линиите и формата. Основното, от което се вълнува авторът е фигурата и нейното послание като философия, история. Преминаващите през сърцето и съзнанието силуети на Христо Христов са умело загатнати в стилизирани образи и характерната му плетеница от релефи. Човекът е главният герой на неговото творчество, а емоциите му, вградени в бронза или в платното, ни разкриват устрема на Човека, от който не само твореца се вдъхновява. Виждаме загадъчно пресъздадени общочовешките мечти, стремежи, емоционални възторзи, естествената радост от живота и от сбъднатите постижения. В скулптурата му движението, пластичността и решителността са едни от първите усещания, които се предизвикват у зрителя. Повлиян от натоварените с информация и история релефи от древността, но и от чисто християнските традиции, авторът създава знакови образи и кодове, чрез които разпознаваме елементи от това наследство в интерпретацията на конкретната тема, а също и в избора на образно-пластичния език  при създаването на скулптурните или живописни творби.

Верен на вътрешния си дух и силен творчески потенциал, бронзовите му пластики са заредени с мощна енергия и патос, следващи една обща нишка, подчертаваща първичността на любимия му материал – бронза в неповторимия стил на художника. Не липсва и символното значение на жеста, както в скулптурите, така и в рисунките, колажите, платната. Христов внушава разсичане на  пространството от тежкият метал, а опитните му умели ръце, като че ли укротяват материала и сътворяват впечатляваща галерия от експресивни образи с монументално звучене и модерни пластични решения. И в картините си Христо Христов подхожда безкомпромисно, живописта му е плътна, видяна в нейната смислова монолитност, даваща сетивен израз на идеите, които има, търсени и мислени в цветове и форми преди да бъдат сътворени триизмерно, като пластики и допълвайки ги по един великолепен начин. Картините му имат абстрактно звучене в успокояващ колорит с ярки акценти, с образни препратки към формата и скулптурата му, но всяко платно пробужда асоциативни внушения и въпроси в зрителя и създава усещане за история, която всеки сам завършва. Силуетите на неговите преминаващи фигури остават трайна следа в мисълта и съзнанието на зрителя, който търси свобода на духа и чувството на хармония между форма и цвят. Защото отвъд материала, “скулптурата е поезия, а живописта е песен“, както споделя Христо.

Христо е вдъхновен от творчеството на Генко Генков, получил признание от именития художник, притежавал негови скулптури, също като него е винаги искрен в изкуството си и в творбите си.

Според  Хенри Мур „В скулптурата трябва да се чувства формата  просто като форма, а не като описание или спомен. Например яйцето трябва да се възприема  като твърда форма, различна от значения, като храна или от литературната идея, че тя ще се превърне в птица“ - едно необходимо уточнение, особено в случаите, когато разглеждайки определена скулптурна творба търсим  непременно разказ.

Изложбата може да бъде видяна от 13 май до 09 юни 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com

Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия "Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата, и е придружена от каталог, в който са поместени всички последни творби на Христо Христов.    

 

◊ БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Христо Христов е роден на 22 май 1963 г. в  гр. Варна. През 1982 г. завършва Специализирано училище за художествена обработка на камък в с. Кунино. 1994 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност скулптура в класа на проф. Димитър Бойков. От 1994 г. е член на СБХ.

Изпълнени проекти:

. От 1997 г. до 2020 г. включително ежегодно изработва годишните награди “Спортен Икар” на фондация “Български спорт”.
. 2019 г. - Изработва монументална пластика , която е поставена в  „Музей на открито“ на площад „Атлантическа солидарност“ до Градската художествена галерия във Варна.
. От 2010 г. – регулярно изработва скулптури за Международната федерация по борба FILA.
. От 2008 г. – регулярно изработва наградите на баскетболен клуб „Спартак” – Москва.
. 2006 г. – Скулптурата му „По-високо от слънцето” става символ на курорта „Златни пясъци”.
. От 2006 г. – регулярно изработва наградни пластики за Европейската федерация по баскетбол FIBA.
. 2003 г. - Изработва монументална пластика, която е поставена в двора на Националното музикално училище “Любомир Пипков”, София.
. 2003 г. - Участие в Международен симпозиум - камък, Вунсидел (Германия)
. 2002, 2003, 2004, 2006, 2007 г. - Участие в Симпозиум по скулптура „Море от форми“, курортен комплекс “Златни пясъци”
. 2002 г. - Участие в обща изложба в сградата на Европейския парламент в Брюксел (кабинет на еврокомисаря по разширяването на ЕС г-н Гюнтер Ферхойген)

Награди:

. 2020 г. – Награда на Журито в Биенале на малките форми - Плевен 2020 г.
. 2015 г. – Награда на Първи Независими Награди за Култура – Варна
. 2010 г. – Първа награда на конкурс „Регионални награди Алианц България за скулптура”
. 2010 г. – Първа награда Биенале на малките форми - Плевен`2010 г.
. 2006 г. – Първа награда в Симпозиум по скулптура „Море от форми“, курортен комплекс “Златни пясъци”.
. 2000 г. – награда “Златно перо” за принос към българската култура

Изложби:

. 2020 – самостоятелна изложба, Художествен музей „Георги Велчев“, Варна
. 2018 – самостоятелна изложба, Градска Художествена Галерия – Варна
. 2018 – самостоятелна изложба, галерия „Папийон”, Варна
. 2015 – самостоятелна изложба, галерия „Астри”, София
. 2016 – самостоятелна изложба, галерия „Upark”, Пловдив
. 2015 – самостоятелна изложба, галерия „Папийон”, Варна
. 2015 – самостоятелна изложба, Български културен институт, Виена, Австрия
. 2015 – самостоятелна изложба, Български културен институт, Прага, Чехия
. 2013 – самостоятелна изложба, Посолство на Република България, Хага, Холандия
. 2013 – самостоятелна изложба, Бенедиктински духовен център, абатство Свети Адалберт, Холандия
. 2011 – самостоятелна изложба, Български културен институт, Берлин, Германия
. 2011 – самостоятелна изложба, галерия „Арт-36”, София
. 2010 – самостоятелна изложба, галерия „Папийон”, Варна
. 2009 – самостоятелна изложба, галерия „1908”, София
. 2009 - самостоятелна изложба, галерия „Папийон”, Варна
. 2009 - самостоятелна изложба, галерия „Аросита”, София
. 2008 - самостоятелна изложба, галерия „Папийон”, Варна
. 2007 - самостоятелна изложба, галерия „Папийон”, Варна
. 2007 - обща изложба, галерия “Класика”, София
. 2006 - самостоятелна изложба, Кметство на Бон (Германия)
. 2005 - самостоятелна изложба, Български културен институт в Берлин (Германия)
. 2005 - самостоятелна изложба, галерия “Артамонцев”, София
. 2004 - самостоятелна изложба, галерия “БулАРТ”, Варна
. 2002 - самостоятелна изложба, галерия “Артамонцев”, София
. 2001 - представя свои творби в галерия Celine, Париж (Франция)
. 2001 - самостоятелна изложба в хотел Hilton,
. 2000 - самостоятелна изложба, галерия “Цар Освободител”, София
. 2000 - самостоятелна изложба, галерия “БулАРТ”, Варна
. 1999 - самостоятелна изложба, Български културен институт в Берлин (Германия)
. 1998 - участие в Национална изложба “Скулптура”, галерия “Шипка 6”, София
. 1998 - самостоятелна изложба, галерия “3,14”, Берген (Норвегия)
. 1997 - самостоятелна изложба (скулптура и рисунки), галерия “Макта”
. 1996 - самостоятелна изложба, Обединена българска банка, София
. 1996 - самостоятелна изложба (скулптура и рисунки) галерия “Макта”
. 1995 - участие в “Есенен салон”, галерия “Райко Алексиев”, София
. 1994 - участие в Национална изложба “Скулптура”, галерия “Досев”, София  

 

Автор: Арт Галерия Папийон
12.05.2021 г. 10:24
Посетено: 615
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32703-art-galeriya-papiyon-predstavya-hristo-hristov