Изложби

"Кадифено утро" - изложба живопис и графика на Димитър Каратонев

10–28 май 2021 г., Галерия "Париж"

"Кадифено утро" - изложба живопис и графика на Димитър Каратонев

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Париж"

представя

Димитър Каратонев

„Кадифено утро“

Изложба живопис и графика

10-28 май 2021

 

На 10 май в галерия „Париж“ се открива поредната самостоятелна изложба на младия, но вече утвърден и с множество награди график и живописец Димитър Каратонев. Заглавието „Кадифено утро“ доста добре обобщава усещането за нежност, мекота и ефирност, което остават произведенията у зрителя в тази експозиция.

Ще бъдат представени около тридесет творби, като една част от тях са елегантни графики в малък и среден формат, а другата част са маслена живопис. Димитър Каратонев отново е разработил любимата си тема с пейзажи, но за разлика от предишната му изложба „Синя луна“, тук цветовете са много ярки, ведри, слънчеви, контрастни, които сякаш крещят, че животът има нужда отново да бъде наситен с интензивност, сила и мощ. При графиките обаче се наблюдава нещо много интересно – тези, които са цветни, изразяват една силна драматичност и напрежение, дори до известна степен някаква болезненост, сякаш нещо избухва, докато при по – монохромните графики се наблюдава усещане за самота, умиротворение и странна лекота. Живописта и графиката на Каратонев са в изключителна хармония, независимо от различията в техниката, те спокойно стоят заедно и дори се допълват взаимно.

Големи слънца, звезди, облаци, луни, тополи, лодки и малки къщички, всичко това е част от образния език на автора, стоят като негови емблеми и разпознаваеми знаци от азбуката, която си е създал в своя собствен стил. Любими словосъчетания на художника са „суетни облаци“, „суетни луни“ или „суетни птици“ и той често ги използва за заглавия на картините си. Това е много интересно обръщане на гледната точка - луните, облаците и птиците, които ние толкова харесваме да наблюдаваме и съзерцаваме, всъщност може би го знаят и много обичат да ни се показват колкото се може по–красиви, по–загадъчни и по–пленяващи.

 Димитър Каратонев е роден през 1978 г. През 1996 г. завършва Художествената гимназия в гр. Хасково. През 2005 г. - Магистърска степен по “Графика” от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”

Художникът има множество участия в български и международни биеналета на графичните форми и е носител е на редица дипломи и награди. Последните две са от международното биенале в Плевен за графика и Балканското квадринале в Стара Загора за живопис, което още веднъж показва колко талантлив е авторът и в двата жанра.

Изложбата „Кадифено утро“ може да бъде разгледана на живо в галерията или онлайн в сайта на галерия „Париж“ (www.gallery-paris.com)

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
05.05.2021 г. 11:23
Етикети:
Димитър Каратоневизложбагалерия Париж
живопис и графика
„Кадифено утро“
Посетено:
745
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32670-kadifeno-utro-izlozhba-zhivopis-i-grafika-na-dimitar-karatonev