Изложби

"Изкуство и идеология" – гостуваща изложба на ХГ „Никола Маринов“ - Търговище

28 април – 25 юли 2021, Национална галерия / Музей на изкуството от периода на социализма

"Изкуство и идеология" – гостуваща изложба на ХГ „Никола Маринов“ - Търговище

 

◊ ПОКАНА

Национална галерия
Музей на изкуството от периода на социализма

представя

"Изкуство и идеология"

Гостуваща изложба на Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище

28 април – 25 юли 2021

 Вернисаж на 28 април, сряда, от 18.00 до 20.00 часа,
при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.
София, ул. „Лъчезар Станчев“ 7

 

Изложбата дава възможност да се проследи как функционира изкуството в условията на регламентиран и институционализиран художествен живот в България, както и механизмите на неговото администриране по време на социалистическото управление. За период от близо 40 години общите художествени изложби, чиито статут е предварително предпоставен със зададената тематична рамка, са единственият легитимен начин за присъствието на творците в художествения процес в страната. Отказът от участие обрича всеки на маргинализация и творческа изолация.

Преимуществената част от представените 25 живописни творби от колекцията на ХГ „Никола Маринов“ – Търговище, са създадени по повод провежданата през 1976, 1981, 1986 и 1989 ОХИ „Ястребино“ в този град.

Сред авторите са: Стоян Венев, Александър Поплилов, Светлин Русев, Йоан Левиев, Димитър Казаков, Димитър Киров, Теофан Сокеров и др. Особен интерес представлява картината „Разстрел“ на Златю Бояджиев, в чието творчество отсъстват произведения с подобна тематика.

Изложбата включва и факсимилета, извадки от доклади и други документи в опит да се покаже сложната система на администриране на българското изкуство и неговата зависимост от идеологическия апарат на социалистическата държава.

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
26.04.2021 г. 16:47
Етикети:
Посетено:
1520
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32647-izkustvo-i-ideologiya-gostuvashta-izlozhba-na-hg-nikola-marinov-targovishte