Изложби

"Бягство от Рая" - изложба живопис на Здравко Палазов

22 април – 11 май 2021, Арт галерия "Ларго" - Варна

"Бягство от Рая" - изложба живопис на Здравко Палазов

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя

Бягство от Рая

самостоятелна изложба живопис на Здравко Палазов

22.04. – 11.05.2021

От 22 април 2021 г. Арт Галерия "Ларго" ще представи изложба живопис на смолянския художник Здравко Палазов „Бягство от Рая”. След самостоятелната му изложба „Притчи” през 2015-та и съвместната „Приятели” заедно с бургаския скулптор Радостин Дамасков през 2016-та година, това е третата изява на смолянския художник в галерия „Ларго”.  

В експозицията ще открием така характерните за Палазов сюжети, свързани с християнството, но и с езичеството, с митологията, но и със съвремието. Мъдър и винаги размишляващ чрез своите картини, Здравко ни разказва истории или притчи, но в същото време една от основните му цели като творец е да ни накара и нас, зрителите на неговите творби, да се замислим, да се потопим в мистичния му свят и да потърсим в него своята история и своята истина. Защото както е нарисувал смолянският художник в картината си от настоящата изложба „Прогноза”  – „Veritas Non Est”, т.е. „Истина няма / Истина не съществува”. До това заключение стигат редица философи, като се почне от Лао Дзъ и се стигне до Ницше. В „Прогноза” Здравко предлага своето виждане по въпроса, че този свят, в който живеем, не е реален, той не съществува, той е човешка представа за нещата. Единият от героите в картината има превръзка на очите, с което авторът ни намеква, че светът е видим и зрим чрез светлината, когато е тъмно, когато няма светлина, той изчезва. А истинският подтекст на творбата е, че ние убиваме истината чрез незнанието. Тъмнината, превръзката на очите, са символ на духовната и интелектуална слепота, които са причина за несъществуването на истината.

И в останалите творби от изложбата ще открием още „Притчи”, като в едноименната картина, в която двама мъдреци са седнали в основата на едно ябълково дърво. Единият е вперил поглед в материалното, символизирано от ябълките в краката му, а другият – към духовното, символизирано от отрупаната с ябълки половина на дървото над главата му.

В картината, на която е кръстена изложбата – „Бягство от Рая”, художникът развива своята интересна теза за бягството. Раят го има под едно или друго име на практика във всички религии. В някои от тях съществува идеята, че Раят е видим, че той е тук, на земята. В този смисъл всеки трябва сам да си го намери или създаде. Картината има неочаквана и нелесна за възприемане и тълкуване символика. С двамата герои в нея, понесли едно странно за нашите очи създание, което според художника е едно обобщение на божието създание, с вперените напред, извън живописното пространство погледи, те напускат своя „Рай”. За картината авторът казва: „Ние постоянно бягаме от този рай, който Бог ни е създал. И когато искаш да избягаш от Рая, това е престъпление, ти ставаш грешен, защото бягаш от това, което сам Бог е създал за своите чада.”

Особено открояваща се в изложбата е картината „Ловец”. Нейният герой е като един оживял върху платното Сантяго от емблематичната повест на Хемингуей „Старецът и морето”. Смолянският художник с голямо майсторство и поетична символика, чрез своята интерпретация на вечната история за борбата и за оцеляването ни напомня, че човек чрез силата на волята и издръжливостта на духа си може да стигне до най-голямата мъдрост в живота.

За финал ще отбележим, че за първи път във Варна авторът е донесъл и малка серия магнетични родопски пейзажи, в които ще открием спрялото време в застиналите родопски къщи, в неуловимата красота на зелената палитра на планината, в изобразеното по неповторим начин бездънно небе, придаващо на творбите вечна и неувяхваща стойност.

Изложбата ще бъде открита без участието на автора с вернисаж от 17:00 до 19:00 часа на 22-ри април при спазване на всички противоепидемични мерки.

Експозицията ще бъде подредена и достъпна за разглеждане в галерията във Варна, ул. "Хан Крум" №8 от 22 април до 11 май 2021, а повече снимки на картини можете да видите в сайта на галерията на www.largogallery.com.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Здравко Палазов е роден през 1957 г. в Смолян. Завършва художествена гимназия в Казанлък (1978) и специалност „Живопис” при проф. Добри Добрев във ВИИИ "Николай Павлович" (1984). Специализира в Русия, Италия, Франция. Участва в много национални изложби в страната и в представителни колекции на СБХ по света. Здравко Палазов работи в областта на живописта и рисунката, илюстрацията и художественото оформление. От 80-те години насам Здравко Палазов е реализирал над 100 самостоятелни изложби в редица български градове, както и в Германия, Швейцария, Чехия, САЩ, Испания и в още десетина други държави. Негови картини присъстват в редица чуждестранни колекции и в почти всички български градски художествени галерии. В периода 2006-2014 г. е директор на Художествена галерия - Смолян. Член е на СБХ. Живее и твори в родния си град Смолян. 

                                                                                                                

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
21.04.2021 г. 15:54
Посетено:
1367
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32622-byagstvo-ot-raya-izlozhba-zhivopis-na-zdravko-palazov