Изложби

Изложба "А – или без извинение". NEXT Balkan: Албанско съвременно изкуство

21 април – 1 юни 2021 г., Галерия "Васка Емануилова" и Галерия DOZA

Изложба "А – или без извинение". NEXT Balkan: Албанско съвременно изкуство

Ледия Костандини, Драги балкон, 2020, 14 рисунки

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Васка Емануилова" 
представя

А – или без извинение

NEXT Balkan: Албанско съвременно изкуство

Куратор: Адела Деметя

Автори: Бора Бабочи, Диомен Боричи, Ени Дерхеми, Фатлум Дочи, Аурора Калеми, Ледия Костандини, Олсон Ламай, Илир Лука, Миряна Мечай, Грета Плана, Алкета Рамай

Изложбата може да се види в Галерия "Васка Емануилова" и Галерия DOZA

21.04. – 1.06.2021 г.

Вернисаж: 20.04., 18:00–20:00 ч., Галерия „Васка Емануилова“

                 20.04., 19:30–21:00 ч., Галерия DOZA

 

В изложбата участват единадесет автори, които дават лице на младата сцена на изкуство в Албания. Тяхното представяне е част от платформата “NEXT Balkan”, проследяваща тенденции в съвременното изкуство на Балканите. След представянето на сръбското съвременно изкуство през 2019 г. настоящото събитие представлява кураторската гледна точка към албанската сцена на Адела Деметя, основателка и директорка на „Лаборатория за изкуство в Тирана – Център за съвременно изкуство“.

Галерия „Васка Емануилова“ е партньор на платформата “NEXT Balkan и на настоящата изложба, които са иницирани и организирани от Арт фондация „ДОМА“.

Какво се случва на сцената на съвременното изкуство в балканските страни днес? Можем ли да намерим пресечни точки и общи тенденции? Как си представяме „бъдещето“ на изкуството и можем ли да говорим за един споделен разказ след наследството на големите балкански изложби?

Това са част от въпросите, които платформата “NEXT Balkan” се опитва да зададе и развие. Изложбата „А – или без извинение“ е коментар върху тях. Според замисъла на кураторката тя се оттласква от наследството на 90-те на албанската сцена и силното представяне на социалнотo и политически ангажираното изкуство. В Галерия „Васка Емануилова“ и Галерия DOZA са показани произведенията на разнообразна група автори, завършили образованието си в Албания и извън страната, които работят с богат набор от медии и изразни средства.

В изложбата са включени картини, инсталации, видеа, звук и светлина, като кураторката се е стремила максимално да подчертае свободата на художествения замисъл. 

По нейните собствени думи: „А – или без извинение“ е концепция за изложба и мото, вдъхновено от артистичния и кураторски подход, който прави опит да избегне усещането за идентифициране с онова, което може да бъде възприето като ограничение. A, като първа буква от азбуката, символизира всяко начало, а в тази изложба отправната точка е концепцията да не се извиняваш. Без извинение: като един съществен аспект, който всеки художник или куратор може да притежава и да използва за осъществяване на своите цели, за да бъде възможно най-честен към вътрешната си по-висша реалност. Без извинение за избора да не представлява или свидетелства за културните, политическите и икономическите проблеми или да не документира посткомунистическото състояние и да разсъждава върху травмата и колективния опит, какъвто е случаят с много изложби и проекти на художници от Югоизточна Европа на Запад или в самия регион след падането на Берлинската стена.“

21 април, 17 ч., Галерия DOZA – Разговор на кураторката Владия Михайлова с Адела Деметя и Бора Бабочи за кураторската концепция, мотивацията и избора на художниците. Какво означава днес свободата на художника и какви са нейните измерения на фона на традициите на изкуството, настоящето на социалното съществуване на авторите и визиите им за бъдещето.  

Събитието ще се проведе с ограничени места при спазване на противоепидемичните мерки. То ще бъде излъчено и онлайн.

 

Изложбата е подкрепена от програмата „Визуални изкуства“ на Министерството на културата на България.

 

Повече информация за авторите и кураторката на изложбата можете да намерите на: www.veg.sghg.bg

Следете информацията за изложбата на:

Страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/    

Арт фондация „ДОМА“: https://www.facebook.com/DomaArtFoundation

Галерия „Васка Емануилова“: https://www.facebook.com/Vaska-Emanouilova-Gallery

Галерия DOZA: https://www.facebook.com/dozagallery/

* * *

 

Галерия Васка Емануилова, филиал на Софийска градска художествена галерия - Бул. „Янко Сакъзов“ № 15, Парк Заимов; тел. + 359 2 944 11 75; + 359 878 190 316

Галерия DOZA - Ул. „Цар Самуил“ № 52; тел. + 359 888 660 528

Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
19.04.2021 г. 12:56
Етикети:
изложбаАрт фондация „ДОМА“Галерия DOZAГалерия "Васка Емануилова"
NEXT Balkan: Албанско съвременно изкуство
А – или без извинение
Посетено:
710
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32599-izlozhba-a-ili-bez-izvinenie-next-balkan-albansko-savremenno-izkustvo