Изложби

Дора Бонева. Изложба живопис

Галерия „Райко Алексиев“, 15 април – 10 май 2021

Дора Бонева. Изложба живопис

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Райко Алексиев“
представя

Дора Бонева. Изложба живопис

15 април – 10 май 2021

Вернисаж – 15 април, четвъртък, 18:00-20:00 ч.

На 11 април Дора Бонева навърши 85 години. Настоящата ѝ изложба в по-голямата си част е ретроспективна, но художничката представя и нови картини, рисувани в последните месеци.  

„Дора Бонева е интимен художник. Тя избира природния обект или човека, когото портретува, със стремежа да ни приближи и разбере и едва тогава да го включи в своя свят. Затова нейните платна са като диалози насаме, без многословие, но със скъсяване на дистанцията, с доверие и честно разбирателство. Винаги имам впечатлението, че с всяка картина Дора отваря прозорец към света. Сякаш иска да каже „погледни какво чудо е тази зима“ или това цвете. Тихи, незабелязани преди нея вълшебства. Трябва да ги видим в платната ѝ, за да осъзнаем, че в света има хармония, че той може да бъде тих и вглъбен. И че ние сме все още способни към съзерцание.“
Иван Маразов

 

Дора Бонева е родена през 1936 г. в Габрово. Завършва Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов. Участва във всички национални изложби и редица представяния в чужбина. Получавала е награди за своите творби от Съюза на българските художници, от Софийската община, от Културния институт „Солензара“ в Париж, сребърен медал от френската Академия за изящни изкуства и др. От 1981 г. е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и култура със седалище Париж. През 1989, 1990, 1993 г. участва в Есенния салон в Париж. Избрана е като гостуващ художник за сезона 1994-5 г. от “Графис Арт Център” в Ню Лондон, Кънектикът, САЩ.

Има повече от 35 самостоятелни изложби в България, Унгария, Англия, Полша, Холандия, Франция, САЩ. Нейни картини присъстват в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в много галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ.

 

Автор:
Юлия Портарова
Публикация:
15.04.2021 г. 12:21
Етикети:
UBAживописизложбаДора БоневаСБХ
Галерия „Райко Алексиев“
Bulgarian art
Dora Boneva
Посетено:
945
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32594-dora-boneva-izlozhba-zhivopis