Изложби

"Бури, парк, принцеси с ролки" - изложба на Даниела Костова

16 април - 29 май 2021, Галерия "Структура"

"Бури, парк, принцеси с ролки" - изложба на Даниела Костова

Даниела Костова. Долорес парк в Сан Франциско, 2020

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Структура"
представя

"Бури, парк, принцеси с ролки"

Изложба на Даниела Костова

16.04.2021 - 29.05.2021

Куратор: Илина Коралова

 

Самостоятелната изложба на Даниела Костова представя три творби, които са създадени между февруари 2020 и февруари 2021. Времевият отрязък е важен, защото, както казва самата художничка: „Имам чувството, че времето през тази година за мен едновременно спря, сви се и се разду неимоверно. И в този смисъл, изложбата в „Структура“ представлява моята лична перспектива към един особен, странен, дори налудничав момент.“

„Бури, парк, принцеси с ролки“ не без ирония отразява парадоксите на (само)изолацията и осъзнаването важността на социалния контакт; на (само)ограниченията и засиленото желание за тяхното премахване. В един по-широк контекст Даниела Костова изследва границите на позволеното и преминаването отвъд тях, взаимодействието между ред и хаос и как те взаимно се подхранват.

Център на изложбата е създадената специално за галерията инсталация “Déjà vu. Ресторант”. Работата се състои от фотографии по стените и пода, изобразяващи сцени, заснети основно в обществен парк. Изходното изображение е намерена в интернет снимка на хора, правещи пикник на поляна, в маркирани от властите кръгове, така че да са на достатъчно разстояние едни от други. За художничката тази ситуация сама по себе си е още по-парадоксална. В противоречие с досегашната тенденция – в интимната сфера на дома човек да е независим от регулациите на обществените пространства, природата и откритите места изведнъж придобиват статус на „свободни“. Илюзия, при наличието на засилен контрол и на практика строго моделиране и модулиране на тези пространства. Повтарящ се елемент в инсталацията са окръжностите – метафори на цикличността, с която кризи от различно естество връхлитат човечеството: политически, икономически, социални, природни…

На фона на парковите композиции в залата са разположени маси с по два стола. По средата на масите са поставени полупрозрачни прегради, в които седящите виждат собственото си отражение, насложено върху образа на човека отсреща. Скулптурната инсталация е репродукция на работата на Даниела Костова “Déjà vu”, показана на фестивала Underground II в НДК през 1998 г. Творбата изведнъж е придобила актуално значение близо 25 години след създаването ѝ, като в разширения вариант тя е и опит затвореното пространство на галерията да се отвори, стените да станат „прозрачни“, „вътре и вънка“, „частно и публично“ да разменят местата си.

Две творби рамкират централното произведение в изложбата. В тях главните герои са деца – мотив, често присъстващ в работите на Даниела Костова. В „Бурите отвътре“, отново в техниката на фотоколажа, е интерпретиран цитат, прочетен в списание „Ролинг Стоунс“: „Ако мислиш, че бурите отвън са страшни, почакай да видиш бурите отвътре“, свързан с чувството за тревожност, наблюдавано от психолози у децата, конфронтирани с промените в околната среда, причинени от възрастните. Тревожност, породена от усещането за безсилие. Решена в черно-бяло, статична, тази творба е в контраст с видеоинсталацията „Princess Beauty“ („Принцеска Красота“). В нея същите деца играят, лудуват, правят обратното на това, което се изисква и очаква от тях. В действителност, тяхното поведение се формира от ранна възраст, налага им се да приемат стереотипи, социални условности и ограничения. Но в „Принцеска Красота“ те все още могат да бъдат самите себе си, да объркват реда, да създават безредие и поне в един кратък момент да са наистина свободни.

*
Национален фонд култура: „Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в сферата на изкуствата“

 

◊ ЗА АВТОРА

Даниела Костова (родена в България) е интердисциплинарнa художничка, която има магистърска степен от Rensselaer Polytechnic Institute в Ню Йорк и от Националната художествена академия в София. Интересите ѝ се свеждат до сравняване и противопоставяне на множество различни културни модели и откриване на хибридните форми, възникващи в точките на пресичане. Нейни работи са били показвани в Музея за изкуство Куинс в Ню Йорк, Kunsthalle във Виена, Института за съвременно изкуство – София, Центъра за модерно изкуство в Женева, биеналето в Антакия, Турция, Фондацията Sandretto Re Rebaudengo в Торино, Италия, Kunsthalle Fridericianum в Касел и др. През 2016 открива самостоятелна изложба в галерия “A.I.R.”и е стипендиантка на центъра за изкуство и урбанизъм ZK/Uв Берлин. През 2011 печели Наградата за съвременно българско изкуство Unlimited на Мобилтел и Art Project Depot, а през 2000 – Международната награда Onufri в Тирана. През 2009, 2007 и 2006 получава стипендии за творчески пътувания от NYFA, Фондация Америка за България и Европейската фондация за култура.

За нейни произведения е писано в The New York Times, The Brooklyn Rail, Flash Art и Art in America. Даниела Костова живее в Ню Йорк и е куратор на проектите в галерия “Radiator” в Лонг Айлънд, същевременно е и един от основателите на Bulgarian Collaborative и член на CEC, ArtsLink в Ню Йорк.

* * *

Разговор на Даниела Костова с Мария Василева

 

Автор:
Галерия "Структура"
Публикация:
14.04.2021 г. 14:39
Етикети:
Даниела КостоваизложбаГалерия "Структура"
Илина Коралова
"Бури парк принцеси с ролки"
Посетено:
917
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32589-buri-park-printsesi-s-rolki-izlozhba-na-daniela-kostova