Изложби

"Wasteland" - млади художници представят загадъчни персонажи в галерия УниАрт на НБУ

Изложба на Дафна Стоилова и Борислав Янев

"Wasteland" - млади художници представят загадъчни персонажи в галерия УниАрт на НБУ

 

◊ ПОКАНА

"Wasteland" - млади художници представят загадъчни персонажи в галерия УниАрт на НБУ

В продължение на месец в галерия „УниАрт“ ще имате възможност да видите платната на младите художници Дафна Стоилова и Борислав Янев. Те са представени в диалог, за първи път заедно, от кураторката Силвия Буюклиева.

Откриването ще се състои на 20.04. от 18:00 часа в Нов български университет. Публиката ще има възможността да се запознае с авторите и загадъчните персонажи от техните картини.

Героите в серията картини преминават през различни състояния – изгубеност насън или наяве; изгубеност в себе си или сред другите; самота или неспособност за оставане насаме със себе си; общуване – реално или въображаемо; достигане или неспособност за достигане до другия. Емоционалността, съдържаща се в умиращия свят и породения нов от останките на стария, е добре известна от постапокалиптичните игри и филми. В този сюжет се съдържа тайна, която никога не може да бъде разкрита. Същността на създаването на картини също съдържа тайна, включително и за създаващия процеса между боята и платното. Понякога тази тайна, скрита от всички, се проявява месеци или години след като картината вече е завършена. Във всички картини от серията са скрити такива тайни, които не могат да бъдат изказани с думи.

Wasteland – в превод от английски е неизползваема площ земя, която е станала безплодна или обрасла, мрачна и неизползвана или пренебрегвана градска или индустриална зона. Пустош. Занемареност, постапокалипсис, антиутопия. Неразгърнати потенциали, възраждане, утопия.

Борислав Янев e завършил скулптура – бакалавър и живопис – магистър в Националната художествена академия, София. Завършва втора магистратура по живопис в Академията за изящни изкуства в град Рим. В момента е докторант по специалност „Живопис“ в Национална художествена академия, София. Има самостоятелни изложби в галериите Ателие "Пластелин", София; Галерия "Юзина", София; Gelateria Splash, Рим; Галерия "Spazio", София. В последните години рисува живопис, вглеждайки се във въображението си. Смята, че е голямо майсторство и много трудно да бъде пресъздадена днешната променлива реалност.

 Дафна Стоилкова e завършила моден дизайн – бакалавър в Националната художествена академия, София. Завършва магистратура по моден дизайн в Академията за изкуства Вайсензее в Берлин. В момента е докторант по специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ в Национална художествена академия, София. Има две самостоятелни изложби на акварели в галерия "Spazio", София. През 2020 г. участва в Световната изложба на рокли Чипао в гр. Ханджоу, Китай и е отличена с първо място за най-добър дизайн на рокля с иновативна триизмерна текстилна структура. В областта на живописта работи спонтанно по въображение, вдъхновявайки се от цветове и моментни състояния. Пространствените си структури създава чрез прецизно изчисление на геометрия и материал.

Очакваме ви!

 

Автор:
НБУ
Публикация:
15.04.2021 г. 16:34
Етикети:
изложбагалерия "УниАрт"Нов български университетНБУ
Борислав Янев
Дафна Стоилова
Силвия Буюклиева
"Wasteland"
Посетено:
846
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32587-wasteland-mladi-hudozhnitsi-predstavyat-zagadachni-personazhi-v-galeriya-uniart-na-nbu