Изложби

"pro homine" - самостоятелна изложба на Марияна Василева

16 април – 11 юни 2021, Галерия Sariev, Пловдив

"pro homine" - самостоятелна изложба на Марияна Василева

Марияна Василева. "Микрофон", 2021, бронз, 150 x 60 x 60 см, 5 + 2

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Sariev
представя

Марияна Василева

"pro homine"
самостоятелна изложба
 
16 април – 11 юни 2021
 
Галерия Sariev, Пловдив
Откриване: 16 април 2021, 17:00 – 20:00 ч

 
Галерия Sariev има удоволствието да представи „pro homine" - първата самостоятелна изложба на българската художничка, работeща в Берлин, Марияна Василева в галерията.
 
„pro homine", преведено буквално, означава „за човека" и е принцип, който e включен в множество международни договори за правата на човека, по силата на който в името на човека нормата трябва да се използва в по-широко тълкуване. Неговата основа, неговият източник от онтологична перспектива, е достойнството на човека в лицето и силата на държавата.
 
Изложбата на Марияна Василева метафорично поставя въпроса за границите на тълкуванието на принципа „pro homine" между политическото говорене и човешкото право на живот и самоопределение.
 
В центъра на галерия Sariev е разположена бронзовата творба „Microphone", 2021, представляваща микрофон, който, приближен максимално близо, се забелязва, че завършва с граната. Гласът, излизащ от него, може да обещава и убеждава, да води напред; може да крещи клетвените декларации на властта, обещанията на политика, патоса на проповедника, всичко „за човека"; може и да убива. Да убива буквално, с правото на силния, и символично, пак с това изопачено право да го прави. Да подменя и извращава аргумента "pro homine", защитаващ достойнството на човека, с популисткото "ad populum" (призив към хората) или правото на мнозинството.
 
Този политически глас в изложбата обаче не е единствен. Там е и приглушеният шепот на крехката уязвимост, и болката на отделния човек, причинени от гласа на „закрилника".
 
Но пак там е личността, поривът за освобождение, екзистенциалният жест на скъсването със статуквото, бягството  към себе си, към тялото си и правото на надежда.
 
За дишането като право на живот са рисунките на Марияна Василева с дим. Да дишаш, означава да живееш и да бъдеш свободен, но и да носиш белезите на страданието в отстояването на това право. Като отпечатъците върху тялото на жената, наранявания от докосвания, скверни посегателства върху телесното, но и менталното; стигми, остракиращи личността, проявила правото да бъде себе си. „Just breas", рисунката, озаглавена така, е основното кредо на художничката, че тялото и душата са неделими в отстояването на себе си.
 
За правото и императива на човека да съществува като индивид в единство на тяло, самосъзнание и самоопределяне, са фотографиите от видеопърформанса „Be Calm" („Бъди спокоен"), реализиран в Истанбул през 2017 година, по време на 8-месечната резиденция на Марияна Василева там.
 
„Бъди спокоен" ни казва властта, ние ще се погрижим за теб, ще те вкараме в униформа, ще маршируваш, няма да мислиш, няма да говориш, няма да се притесняваш, че си различен, ние ще се погрижим за теб! „Бъди спокоен" ни казва творецът, и се борѝ за себе си, за другите, съпротивлявай се и се освободи от страха, от статуквото, освободи тялото, ума и душата си!
 
Най-новата инсталация на Марияна Василева „Selfmade 2", 2021 е своеобразна реплика на работата „Selfmade" от 2011 година. И ако в творбата от 2011 ръцете са впрегнати с бодливата златна тел на навика, привързаността и спомена, то в „Selfmade 2", 2021, тялото (в инсталацията то символно е представено от ръка и крак) вече се е освободило от тройната бодлива тел, от ограждението, от самоограничението, от всякакъв вид пречка и може да бъде свободно.  
 
Изложбата на Марияна Василева, в медиите на скулптура, инсталация, рисунка и фотография, е нейната артистична позиция за правото да бъдеш индивид, свободен „за себе си" като човек.
 
Изложбата представя нови творби от 2021 година и ключови по-стари творби на Марияна Василева. Откриването ще се състои на 16 април 2021 г., в присъствието на автора, в галерия Sariev, Пловдив.

Катрин Сариева

 

◊ ЗА АВТОРА

Марияна Василева (р. 1964, Антоново, България) живее и работи в Берлин. През периода 1994-2000 г. учи в Berlin University of the Arts. Творбите ѝ са излагани в Musée d'art contemporain de Montréal (Монреал); Tate Britain (Великобритания); Centre Pompidou (Париж); Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Мадрид); Museum of Fine Arts (Бостън, Масачузетс); The Israel Museum (Йерусалим); Kunstmuseum Wolfsburg (Волфсбург); Weserburg Museum für moderne Kunst (Бремен); Kunsthalle zu Kiel (Кил); Edition Block (Берлин); The Stenersen Museum, (Осло); Total Museum (Сеул); Hong Kong Arts Centre (Хонконг).

Участва в различни международни биеналета, сред които: XVII биенале в Сидни, IV Московско биенале, биенале в Куритиба, Бразилия, Първо биенале Fin del Mundo в Ушуая, Аржентина.

Произведения на Марияна Василева са в публични и частни колекции, сред които: колекция на Kunstmuseum Wolfsburg (Волфсбург), Rene Block Collection (Берлин), Koc Museum (Истанбул), The Israel Museum (Израел), La Caixa / Caja de Ahorros de El Monte y Fundacion el Monte (Испания), Lemaitre (Лондон/Париж), Kunsthalle Емден (Германия), Lidice Memorial.

 

 

Автор: Галерия SARIEV, Пловдив
13.04.2021 г. 16:56
Посетено: 821
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32585-pro-homine-samostoyatelna-izlozhba-na-mariyana-vasileva