Изложби

Театърът - това съм аз

Изложба на плакати и колажи във фоайетата на Театър "Азарян", НДК

Театърът - това съм аз

 

◊ ИЗЛОЖБА "ТЕАТЪРЪТ - ТОВА СЪМ АЗ"

Театърът – това съм аз е дългосрочен проект на Международното триенале на сценичния плакат – София, който се развива и обогатява вече 21 години.

Колекцията съдържа близо 80 плаката и колажа. Съставът на авторите е пъстър и многолик, като освен именити плакатисти от 23 държави, включва и различни други творци: театрали, музиканти, писатели, художници и пр., сред които: Анри Кулев, Божидар Икономов, Божидар Йонов, Борислав Стоев, Симеон Щерев, Стефан Десподов, Тодор Варджиев, Тодор Колев и др.

Замислена по повод Световния ден на театъра – 27 март, когато пред различни столични театри се появиха стикери с част от изображенията, изложбата вече може да бъде видяна в НДК, във фоайетата на Театър „Азарян”.

Мотото е игра на думи с известната фраза на Луи ХІV „Държавата – това съм аз” и със знаменития монолог на Меланхолика Жак от пиесата на Шекспир „Както ви се харесва“: Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея - влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли....

Всеки спектакъл има автори, актьори и зрители.

Какви сме ние – създатели, участници, изпълнители или наблюдатели ?

Каква е ежедневната ни игра; каква е сцената, на която се развива действието и какъв е театърът, в който протича животът ни?

Въпросите, провокирани от темата са много, а отговорите – още повече и различни.

Инициативата започна през 2000-та година с инсталация-пърформанс на сцената на Зала №1 на НДК, където всички дотогавашни членове на селекционното жури представиха свои визуални и сценични коментари по темата. Резултатите и каталогът, който издадохме, вдъхновиха Божидар Икономов да създаде колажите, представени в настоящата изложба. През 2009 г. организирахме едноименна международна плакатна акция, в която след лични покана се включиха 29 автори от 23 страни. Плакатите включихме в няколко изложби и в VI Триенале през 2010 г., в което „Театърът – това съм аз“  беше специален раздел. Така серията продължи да се разраства. Днес, през 2021 година, се връщаме към темата с нови попълнения в колекцията и показваме проекта за пръв път в неговата цялост.

Събитието е част от едногодишната програма ОБРАЗ И ПОДОБИЕ, подкрепена от НФ „Култура“и от кампанията ПОСТ ПОСТЕР, осъществявана със съдействието на СП „Култура“ на СО.

 

За допълнителна информация: www.triennial.orbitel.bg

Автор: Албена Спасова
13.04.2021 г. 16:34
Посетено: 608
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32584-teatarat-tova-sam-az