Изложби

Арт Галерия "Папийон" представя Татяна Харизанова

“Стая с безброй истории“ - изложба живопис от 15 април до 6 май 2021

Арт Галерия "Папийон" представя Татяна Харизанова

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

„Ала ако се вслушате в онова, което една стая може да ви разкаже, ще чуете безброй истории, безброй случки, безброй въздишки, към които ще ви се прииска да добавите вашите собствени..“ 

Ема Марс

Арт галерия Le Papillon с удоволствие се превръща от 15 април до 6 май 2021 г. в „Стая с безброй истории“ за творбите, заредени със силна вътрешна енергия на талантливата и завладяваща художничка Татяна Харизанова в първа самостоятелна изложба пред варненска публика. Картините ѝ не се побират в рамките на традиционното, а следват собствените ѝ правила и емоционалност. Оформени в характерния ѝ почерк, тя съчетава лиричността на линията на графичната техника с пластичността и силните чувства, пресъздадени от цвета. Монументалните ѝ платна грабват с лаконичния си изказ, а техниката ѝ да отнема от горните слоеве на маслото от трислойните платна, загатва за една дълбока душевност, чувствителност на автора, дори очертават духовните ѝ измерения.

Деликатно, чрез стилизация и непрекъснатост на линията изграждаща рисунката, на формата или на фигурите в картините ѝ, Татяна като че ли ни разкрива своите вътрешни силно емоционални пластове, заредени с много енергия, страст и любов към живота и хората. Предметите от нейното ежедневие, невинно и чисто по детски пресъздадени на широкото платно, ни разкриват нейните лични, дори интимни преживявания, блянове – истории, които зрителят довършва в съзнанието си. Цветовете ѝ са понякога монохромно графични, понякога експлозивно силни, експресивни, но винаги фино балансирани, сложно създадени и комбинирани с усета на естет и с импулсивния размах на енергичния творец, скрит в крехкото ѝ тяло.

Татяна Харизанова откровено и чисто илюстрира с почти символно, щрихово изобразени фигури, пейзажи или предмети от стая от нейното битие с умението на добър аниматор да пресъздава движение и да вкарва зрителя във всяка от своите истории. Дали с мащаба, който ни поглъща, дали с това, че линията ѝ, изследвайки житейските ѝ преживявания, вихъра на емоциите ѝ, пулсацията на мислите ѝ, оставя както отпечатък в маслото, така и в нашите мисли, тя успява да развълнува.

Размерите на платната, обектите, сюжетите, композициите, гледните точки – всичко е плод на вдъхновение и настроение. Според нея всяка картина си има своя история, винаги я свързва със случка или събитие. В платната си авторката улавя мрачното, забързано ежедневие по един различен, романтичен начин.

Татяна обича да експериментира. Тя не иска да знае, а да опознава. Този процес на спонтанно пресъздаване я развива като творец и балансира като личност. Графичната специализация на Татяна е друга предпоставка за пластичния ѝ език, основан на рисунката и контраста. Противопоставянето между светли и тъмни зони привлича погледа в монохромните платна. Цветовете в картините носят въздействаща сила, а на места достигат ударна интензивност. Текстурата на живописния слой също е компонент, чрез който се постигат внушения. Тя съхранява експресивните следи на шпаклата и разкрива напластените багрени слоеве. Всички пластични елементи в произведенията ѝ са средства за емоционално въздействие върху зрителите.

Високият хоризонт в някои от картините показва дистанцирана зрителна позиция. Наблюдавайки, авторът търси неизменните величини. В нейния художествен мироглед властват синтезираните образи и чистите линии. Там индивидуалните черти са сведени до общ признак, връзките не са пространствени, а духовни, мястото е „някъде”, а времето – „някога”. Татяна превръща образите в символи, а хората – в знаци; техните лица не отразяват мимолетни състояния, а покой.

През годините нестихващият талант на Татяна Харизанова успя да ни приучи да гледаме маслото по стативите, без непременно да посягаме към буквите на заглавията. Картината сама по себе си дава всекиму отговор на някой незададен въпрос. Чрез картините си Татяна преживява отново и отново живота - къде насън, къде наяве. Публиката остава с впечатлението, че тя посяга към платното без непременно да носи математическа яснота за цвета, формата и фигурата. Като че нещо свише посочва баграта и дава дълбочина на погледа. А тя чак накрая се събужда.

Безброй истории, при това разказани в един живот, в една галерия, в една стая. Чудя се дали образите на Таня зависят от битието или то от тях? Защото от чисто съзнание не зависят. Но може би от болката? При нея натюрмортът не е просто нежива природа. Тези картини са замръзнал моментен поглед, отблясък на състояние, даващ на зрителя възможност да завърши разказа си. При това в която стая поиска. И колкото истории може да понесе. По Харизановски.

Татяна Харизанова търси „спокойствие, хармония, чистота, приятното“. Художничката се надява насреща си да има зрител, който да види творбите ѝ с чиста мисъл, без да се чуди вазата защо е крива, защото идеята на изложбата е да предаде безвремие, споделяйки с нас света през нейните очи и нейното сърце. „Трябва да бъде всичко много нежно – това е цялата идея.“

Изложбата може да бъде видяна от 15 април до 6 май 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12 и може да бъде разгледана както в изложбения салон на галерията, така и на сайта artpapillon.com

Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата.    

 

◊ ХУДОЖНИЧКАТА

Татяна Харизанова е родена на 12.11.1977 г. в София. Завършва средно образование в Професионална гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов“, специалности „Графика” и „Текстил“. През целия този период чиракува при майстори бижутери.

През 1998 става член на Съюза на българските художници. Висшето си образование завършва през 2002 година специалност Гемология. Активно се занимава с бижутерия до 2009 след това основно с живопис. Участва в общи и самостоятелни изложби. След 2007 г. се отдава изцяло на живописта.

Участва в общи и представя себе си в самостоятелни изложби:

2021 Обща изложба галерия „СБХ Шипка 6“
2021 Обща изложба галерия „Оборище 5“, София
2021 Самостоятелна изложба галерия „Средец" на Министерство на културата, София
2020 Обща изложба галерия „Оборище 5“, София
2020 Обща изложба галерия „Le Papillon“, Варна
2020 Самостоятелна изложба галерия „UPARK“, Пловдив
2020 Обща изложба галерия“ Ларго“, Варна
2020 Самостоятелна изложба галерия „Сан Стефано“, София
2019 Обща изложба галерия „Ларго“, Варна
2019 Обща изложба галерия „Астри“, София
2019 Самостоятелна изложба галерия „INTRO“, София
2019 Самостоятелна изложба галерия „Видима“, Севлиево
2018 Обща изложба галерия „Леседра“, София
2018 Обща изложба галерия „Астри“, София
2018 Самостоятелна изложба в „Къщата на София“, София
2018 Самостоятелна изложба в галерия „A Cube Contemporary“, София

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
13.04.2021 г. 12:32
Посетено:
1106
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32578-art-galeriya-papiyon-predstavya-tatyana-harizanova