Изложби

"Ефирни пътеки" - изложба на Валентин Топалов

12 април - 30 април 2021, Галерия "Париж"

"Ефирни пътеки" - изложба на Валентин Топалов

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Париж"
представя

Валентин Топалов

„Ефирни пътеки"

изложба – живопис

12.04. – 30.04.2021 г.

 

На 12 април галерия „Париж“ стартира своя нов сезон с изложбата „Ефирни пътеки“ на добре познатия художник абстракционист Валентин Топалов.

Това е неговата трета самостоятелна изложба в пространството на галерията, като след преживяванията в Париж и изложбата „Парижки ескизи“ през 2014 г., следват впечатленията от Охрид през 2017 и родилата се изложба „Спомени от Охрид“, а сега дойде ред и на вглъбяването по време на пандемия и появилите се от нея нежни абстрактни импресии.

Времето на затваряне и изолация беше изключително благодатно за художниците, защото то извади от тях много складирани и натрупани емоции и търсения, които те разгърнаха в картини. Дори самите заглавия от изложбата като „Вглъбяване“, „Съзерцание“, „Пробуждане“ говорят достатъчно красноречиво за вътрешните процеси, които текат в твореца. Паралелно със самовглъбяването обаче, се вмъкват и „Интериор“, „Ателие“, „Семейство“, т.е. местата и хората, с които протичат всички тези външни сътресения. Всичко това Валентин Топалов е смесил и претворил в типичните за него изящни абстрактни картини, с много нежни и пастелни цветове, малки деликатни акценти и приятно усещане за ефирност и лекота.

Всъщност изкуството се явява за твореца един остров на спасението, убежище, което те скрива от нелеката реалност, но после – родилите се там творби започват да ни скриват и нас – зрителите, защото ние също отиваме на този остров и поне за миг се изгубваме в него...

Валентин Топалов принадлежи към пернишката група художници, има над четиридесет самостоятелни изложби в страната и чужбина, негови произведения са притежание на Националната художествена галерия в София и много общински художествени галерии в България. Картините му са собственост на частни колекции и сбирки в България, САЩ, Франция, Германия, Холандия, Турция, Гърция, Северна Македония, Чехия.

Изложбата може да бъде разгледана на живо в галерия „Париж“ или онлайн в сайта на галерията. www.gallery-paris.com                                    

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
09.04.2021 г. 13:42
Посетено:
716
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32566-efirni-pateki-izlozhba-na-valentin-topalov