Изложби

Биенале НАИВ България 2021 поставя България на световната карта на наивистичните събития

88 артисти от 43 страни от 5 континента са участници в уникалната експозиция

Биенале НАИВ България 2021 поставя България на световната карта на наивистичните събития

 

◊ БИЕНАЛЕ НАИВ БЪЛГАРИЯ 2021

За първи път в страната се провежда специализирано международно събитие, фокусиращо върху наивизма, като вид изобразително изкуство.

На 22 март 2021 беше представена виртуалната изложба на Биенале НАИВ България 2021 – 88 артисти от 43 страни от 5 континента са участници в тази уникална експозиция.

Конкурсът беше отворен за заявки за участие през ноември 2020 година, като се проведе в два етапа. От получените 583 визуални творби от 207 художници и скулптури от 47 страни международното жури номинира 178 за участие във финалната представителна изложба. От тази група, след последващо журиране бяха избрани четиримата призьори и окончателната експозиция.

Носителка на Голямата награда е Гюлфидан Хитит Бичер от Турция, а нейни поддръжници са Стела Стефанова и Стоян Божкилов от България и Дражен Тетец от Хърватия. До 23 април тече и гласуването в интернет за отличието на публиката.

Експозицията може да се види тук Biennale NAIVE Bulgaria 2021 - 3D virtual exhibition by SALON OF NAIVE AND INTUITIVE ART | art.spaces | KUNSTMATRIX до 23 април 2021г.

Международното жури се оглавява от доц. Ружа Маринска (бивш Директор на Националната художествена галерия) и включва колекционери и куратори на наивистични събития от Италия (г-н Силвано Биела), Белгия (г-н Жан Пиер Лоран) и Русия (г-н Владимир Темкин), г-жа Биляна Генова (Директор Култура към Столична Община), г-жа Надя Павлова (собственик на галерия за наивистично изкуство в София) и г-жа Елена Джунинска (Уредник в Градска галерия Белоградчик / Салон за наивистично и интуитивно изкуство ).

„Биенале НАИВ България 2021 определено вдига летвата за всички събития по света, които са фокусирани към наивизъм, маргинално и аутсайдерско изкуство. От анонсирането, през организацията и комуникацията, до географския обхват, нивото на селектираните творби, журирането и експонирането, Салон за наивистично и интуитивно изкуство прави много сериозна заявка за включване в най-високия ранг на артистични конкурси и изложби“ – казва Жак Дюпон, екс куратор и уредник в Musée international d’art naïf de Magog, Канада. 

 

◊ ЗА ОТЛИЧЕНИТЕ

Гюлфидан Хитит Бичер е родена в Анкара, Турция. Започва да рисува през 1995 г. и се присъединява към „The Naives Group“. Нейната работа се споменава в медиите като „… един от основните представители на турското наивно изкуство.“ Gulfidan има 10 индивидуални изложби и близо 40 национални и международни групови изложби в 4 държави. Нейните творби са в Musee International d'art naif de Magog и колекцията на университета в Анкара Билкент.

Стела Стефанова е родена в Пловдив, България през 1979 г. Има кариера като интериорен дизайнер и рекламист. От 2018 г. е член на Дружеството на пловдивските художници. Стела има 3 самостоятелни изложби в България и участия в множество колективни събития в България и чужбина.

Стоян Божкилов е роден през 1974 г. в гр. Сандански, България. Има висше педагогическо образование. С рисуване започва да се занимава през 1996 г . Има 13 самостоятелни изложби в 4 страни, включително три пъти в Съвета на Европа в Страсбург, Франция. Носител на награди на общи изложби. Негови картини са притежание на Музей-скулптурна градина към Министерството на външните работи, България и Музея за наивно изкуство, Москва, Русия. Член на СБХ, секция Живопис.

Дражен Тетец е роден през 1972 г. в Копривница, Хърватия. След първата групова изложба през 1992 г. в Галерията за наивно изкуство Хлебине, той започва плодотворното си сътрудничество с Йосип Генералич, който става негов дългогодишен учител и му помага да създаде собствения си художествен стил. Негови творби се намират в много частни колекции и галерии. Има близо сто групови и десет индивидуални изложби в над 10 страни. Той е член на хърватската асоциация на наивните художници, Асоциацията на наивистичните художници и скулптори в Хлебине, секцията за изкуство Podravka 72 и Хърватската асоциация на свободните художници. Той живее и рисува в ателието си в Хлебине, където можете да го посетите всеки ден.

 

◊ ЗА НАИВИСТИЧНОТО ИЗКУСТВО

Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, “необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност. В днешното време, когато наивизмът в живота е рядкост, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота. Въпреки че авторите, които творят в тази област на изкуството не са много, произведенията са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: настроение. Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си. Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост.

* * *

За организатора:

Салонът на наивистичното и интуитивно изкуство в Белоградчик е единственaта по рода си музейна експозиция в България. Създаден през 2019 г., този проект е резултат от енергията на екип доброволци. Колекцията включва над 300 живописни, скулптурни и графични произведения на творци от 28 страни от всички континенти по света. 

www.naiveart.eu;
https://www.facebook.com/Salon-of-naive-and-intuitive-art-606996126480913/ 
https://www.instagram.com/salon_naive_and_intuitive_art/

В страниците на Салона в социалните мрежи могат да се видят всички номинирани творби и автори от 6 континента.

 

Автор:
Даниела Осиковска
Публикация:
30.03.2021 г. 14:02
Етикети:
Посетено:
783
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32514-bienale-naiv-balgariya-2021-postavya-balgariya-na-svetovnata-karta-na-naivistichnite-sabitiya