Изложби

Втора самостоятелна изложба на Десислава Петкова-SunDessi по програма "Творчески инициативи"

“Нови хоризонти, изкуство и свободен дух” в галерия “Ателие Вдъхновения”

Втора самостоятелна изложба на Десислава Петкова-SunDessi по програма "Творчески инициативи"
 
 
◊ СЪБИТИЕТО
 
Озарена от слънцето, морето, музиката, светлината и любовта, младата художничка и музикант Десислава Петкова-SunDessi реализира втората си авторска изложба “Нови хоризонти, изкуство и свободен дух” в галерия “Ателие Вдъхновения” в София.
 
Изложбата е замислена да пресъздаде полета на духа между морето и небето. Чрез нея, от една страна, публиката се пренася на морския бряг благодарение на естествените морски "съкровища" вградени в творбите, а от друга - навлиза в далечния и необятен космос на артистичната звезда Деси.
 
“Нови хоризонти, изкуство и свободен дух” е проект на контрастните емоции и силните цветове. Изложбата отразява творческата чистота на художничката, нейните вдъхновения, връзката ѝ с природата, погледът ѝ през всички пътувания до момента на наложения локдаун и срещите ѝ в различни краища на света. Подобно на всички хора на изкуството, Деси също има съкровени места за презареждане и лятото обича бреговете на най-южното наше черноморие - първоизточник на първата тема на нейните нови хоризонти. Космичекото ѝ начало можем да свържем с учителя ѝ по барабани Цветан Георгиев, който е запален по астрономията и споделя познанията си за другите галактики и в часовете по музика. Самата Деси е космополитна личност, с няколко различни образования и професии. Флоралната тема и темата за Париж бяха пресъздадени в платната на първата ѝ авторска изложба и предизвикаха нескрита изненада у всички нейни почитатели. Във втората изложба SunDessi продължава елегантно да разгръща творческите си заложби към цветовете, маслото и свободния дух.

Темата за морската красота във втората ѝ изложба “Нови хоризонти, изкуство и свободен дух” е щедро представена чрез истински черноморски рапани, миди, камъчета, пясък и други дарове, стилизирани, така че да ни пренесат в безкрайно красивите, романтични пейзажи, носещи духа на свободата, безгрижието и щастието. Тези творби изпълват зрителя със слънце и ни понасят към морския бриз. По свой начин темата за морската красота е пресъздадена с реална светлина, мечти за лятото, морето, топлотата на човешките взаимоотношения и усещане за вълните и мокрия пясък. 

Подвластен на силата на тази опияняваща атмосфера, зрителят е оставен да продължи свободния полет на своето съзерцание към цветовете и формите на космоса. Темата за космическите пространства е пълна с абстрактни визии, силни и светли багри, преплетени в "танца на четката" и контрастиращи топли и студени нюанси. Блясъкът от звезден прах и прелитащи астероиди са уловени и изобразени на платната. Дълбочината и формите на спираловидните галактики и звездните купове, потапят наблюдателя в сън и устрем към безкрайността. Пред картините всеки човек разполага с лична свобода да почувства през собствен мироглед мястото си в галактическото пространство, отразено от настоящия момент.      

*Изложба “Нови хоризонти, изкуство и свободен дух” се осъществява по проект на програма “Творчески инициативи” към Национален фонд “Култура” в периода 01.03. – 31.03.2021 г. в арт пространство “Ателие Вдъхновения”, София, ул. "Виктор Григорович" 33, като поради наложеното ново затваряне на пространствата за изкуства, от 22 март изложбата продължава онлайн в страницата на “Ателие Вдъхновения” и ще бъде удължена в рамките на целия месец април. Желанието на авторката е зрителят да има възможност да се докосне до картините ѝ на живо и да съпреживее момента по собствен начин. 

Изложбата е част от “Картини и вдъхновения на артисти” - нов проект в развитие на галерия “Ателие Вдъхновения”.

Повече информация за “Нови хоризонти, изкуство и свободен дух” тук: https://www.facebook.com-Inspirations-Atelier

 

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
29.03.2021 г. 14:16
Посетено:
1055
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32509-vtora-samostoyatelna-izlozhba-na-desislava-petkova-sundessi-po-programa-tvorcheski-initsiativi