Изложби

Отваря врати възстановената Галерия "Васка Емануилова"

Филиал на Софийската градска художествена галерия

◊ СЪБИТИЕТО

. Г-н Бойко Борисов, Кмет на София
. Столична община
. Дирекция „Култура и образование”
. Софийска градска художествена галерия

Ви канят на откриването на възстановената
Галерия Васка Емануилова


Едно достойно дело на един голям български творец отново намира своето място в пространството на съвременния ни културен живот.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

На 21 декември 2006 г., четвъртък, 18.00 ч.
София, бул. "Янко Сакъзов" № 15 (на гърба на парк „Оборище”), тел. 9441175


◊ ПОВЕЧЕ

На 4 февруари 1985 г. Васка Емануилова дарява на Софийската градска художествена галерия 90 скулптури, 48 акварели, 35 рисунки, както и 15 картини на големия художник Кирил Петров.

Създадената на нейно име галерия на ул. „6-ти септември” за съжаление просъществува само едно десетилетие.

На 21 декември 2005 г. СГХГ отбеляза с юбилейна изложба 100-годишнината от рождението на Васка Емануилова. Изложба, която провокира публичен дебат за съдбата на едно дарение, както и за отношението на институциите към културното ни наследство.

Днес, в навечерието на коледните празници и пълноправното членство на страната ни в Европейския съюз, имаме огромното удоволствие да Ви поканим на откриването на възстановената Галерия Васка Емануилова.

Благодарение на усилията на Столична община и лично на кмета г-н Бойко Борисов, на подкрепата на видни представители на българската култура, сред които акад. Светлин Русев, на работата на директора и на екипа на СГХГ, творбите на художничката, които заемат заслужено своето място в класиката на българското изкуство, след 12-годишна пауза отново са достояние на нашата общественост.


◊ ВАСКА ЕМАНУИЛОВА

Васка Емануилова е родена на 25 декември 1905 г. в с. Комщица, Годечко. В периода 1922-1927 г. е студентка в Държавната художествена академия. Учи “Рисуване” при проф. Цено Тодоров и “Скулптура” при проф. Иван Лазаров.

В периода 1927-1944 г. участва в общите художествени изложби, организирани от Съюза на дружествата на художниците в България. От 1927 г. показва свои произведения в почти всички изложби на жените-художнички. През 1931 г. става член-основател на Дружеството на новите художници.

През 1939 г. с отпуснатата й от г-н Белен (секретар на Френската легация в София) стипендия пребивава три месеца във Франция. От 1944 г. участва в почти всички Общи художествени изложби на Съюза на българските художници.

Работи малка пластика, кавалетна и монументална скулптура в гипс, бронз и теракота. Предпочитаните й жанрове са портрет, голо тяло, историческа и битова композиция.

Умира в София на 11 юли 1985 г.

Творби на Васка Емануилова са притежание на: НМБИИ, СГХГ, художествените галерии в Пловдив, Русе, Варна, Добрич, Бургас, Постоянна изложба-дарение “Светлин Русев” в Плевен, частни колекции в България и чужбина.

Автор:
СГХГ
Публикация:
19.12.2006 г. 14:53
Посетено:
766
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3250-otvarya-vrati-vazstanovenata-galeriya-vaska-emanuilova