Изложби

Изложба "Данте Плюс 700 – Софийско издание"

По повод 700 години от смъртта на патриарха на италианския език и литература Данте Алигиери

Изложба "Данте Плюс 700 – Софийско издание"

 

◊ СЪБИТИЕТО

2021 е важна година за Италия – честват се 700 години от смъртта на великия италиански поет Данте Алигиери. По този повод Италианският културен институт в София организира една уникална изложба „Данте плюс 700 – Софийско издание“.

Колективната експозиция, озаглавена „Данте плюс 700 – Софийско издание“, e заимствана от проекта Данте Плюс 700 в Равена, по идея на Марко Миколи от студио BONOBOLABO, Италия. Тя обединява 32-ма различни творци, които вдъхват живот на една нова идентичност на поета. Използваните от тях изразни средства са илюстрация, комикси и стрийт арт, геометрично чертане и дори 3D анимация. Творбите, носещи логото ARIA, са анимирани от миланското студио Alkanoids и могат да се видят с технологията на добавената реалност чрез безплатното приложение за смартфони “ARIA The AR Platform”.

Изложбата, отпечатана на големи пана, изложени на оградата на Посолството и пред входа на Италианския културен институт, се намира на пешеходната част на ул. "Париж" в София и може да бъде разгледана свободно от 25 март до 25 юни 2021 г.

С откриването на изложбата, организирана от Института в сътрудничество с Посолство на Италия в България и BONOBOLABO, се дава начало на поредица от събития, посветени на патриарха на италианския език и литература Данте Алигиери.

 

Автор: Италиански културен институт
24.03.2021 г. 16:27
Посетено: 749
Етикети: годишнина, изложба, София, Италиански културен институт, Данте Алигиери, „Данте плюс 700 – Софийско издание“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32484-izlozhba-dante-plyus-700-sofiysko-izdanie