Изложби

"Пак да дойдеш" - проект на Станимир Генов

От 23 март 2021

"Пак да дойдеш" - проект на Станимир Генов

Станимир Генов. "Това което се случва на края е невероятно", 2021, браузър базирано произведение

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Структура" представя
 
Станимир Генов
 
"Пак да дойдеш"
 
23 март 2021 –  

 

В проекта „Пак да дойдеш” Станимир Генов, известен преди всичко с живописните си работи, предизвиква себе си и зрителите с един експеримент. От една страна, той „рисува“ на компютър, като използва единствено код и напълно изключва двигателните навици на ръката. Така и начинът, по който си представя изображението, също се променя. От друга, зрителят получава част от картината и трябва сам да я прочете. Това става като движи и разширява зрителното си поле, тъй като всяко изображение е с размери, многократно надхвърлящи размера на екрана на устройството, с което се разглеждат.

Картината се представя и създава под формата на интернет страница, която е и медия, и изложбено пространство. По този начин живописта не се показва чрез репродукция в интернет, а използва езика на тази платформа за генериране на визуално съдържание.

„Именно в процеса се крие и най-любопитната за мен част от проекта. Физическото тяло на живописта се разлага в редовете код. Инструментите и алгоритъмът, чрез които кристализира образът, предполагат съвсем различен мисловен подход. Припознавам го като близък до начина, по който обвързвам образите с историите, които разказват, най-малкото като вид кодиране и романтизиране на представата за дадено събитие. Именно те са съдържанието, което остава скрито зад образите и заглавията.“ Ст. Генов.

Преминаването от едно изображение към друго става посредством скрити връзки. Така процесът на гледане на произведението се развива във времето, както и в пространството на прозореца на браузъра, който е гледната точка за зрителя. Неговите условности придават допълнителен живот на изображенията. Различните браузъри четат кода, който се използва за създаването на видимата част на една интернет страница, по различен начин. Това, заедно с индиректния процес по „сътворяване“ на изображенията, дава поле за поява на щастливите случайности, както и поддържа жизнеността на процеса.

 

Проектът е осъществен с подкрепата на НФК, програма „Творчески инициативи“.

Можете да разгледате работата ТУК.

 

Автор:
Галерия "Структура"
Публикация:
23.03.2021 г. 13:32
Посетено:
657
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32480-pak-da-doydesh-proekt-na-stanimir-genov