Изложби

"Под булото на съзнанието" - самостоятелна изложба-пърформанс на Биляна Вучкова

17-21 март 2021 г., ONE Gallery

"Под булото на съзнанието" - самостоятелна изложба-пърформанс на Биляна Вучкова

 

◊ ПОКАНА

ONE Gallery представя

"Под булото на съзнанието"

Самостоятелна изложба-пърформанс на Биляна Вучкова

17-21 март 2021

Вернисаж: 17.03.2021, сряда, 17:00-21:00 ч.  

18.03. и 19.03. - 12:00-19:00 ч.
20.03. и 21.03. - 14:00-18:00 ч.

ONE Gallery - София, ул. „Иван Вазов“ 14, сграда на Военно издателство - партер (на ъгъла с ул. „6-ти септември“)

 

„Под булото на съзнанието" е петдневна самостоятелна изложба-пърформанс на Биляна Вучкова, специално създадена за пространството на галерия ONE.

Експозицията включва частично композирана, частично импровизирана музика, изпълнена на живо в симбиоза с различни съпътстващи изразни средства - обекти, видео / аудио инсталации и колажи - използвани като "партитури" на цялостната композиция.

Основен фокус на изложбата е взаимодействието между Биляна и зрителите, а свързващото звено са нейните ръце. Тя не само включва присъстващите в създаването на живата партитура, но и използва ръцете като средство за изследване на собствения „Аз". Темата за паметта и спомените обединява инсталациите с лична значимост за авторката, а симплистиката на материалите (камък, стъкло, метал, плат) и техните послания провокира по-дълбок прочит на начина, по който възприемаме изкуството.

"Стремежът ми е да създам пространство, в което да забравим забързаните си мисли и да навлезем в различно сетивно състояние на приемственост - това е сърцето на изложбата." - Биляна Вучкова

Биляна Вучкова е динамичен и задълбочен интердисциплинарен съвременен артист със силно изявен неконвенционален език. През призмата на слуха, ранното си обучение по класическа музика и 25-годишно развитие като цялостен съвременен артист-изпълнител, тя изследва състоянията на спонтанност и интуитивен резонанс, въплътени в нейната мултифасетна дейност. Работата на Биляна обхваща възможно най-широкия диапазон от изразни средства като звук, визия, движение и включва дълготрайни и мултидисциплинарни формати, концерти, представления, композиции и инсталации, фокусирани върху звуковото пространство.

Базирана между Берлин и нейната извънградска резиденция на черноморското крайбрежие в България, тя работи като солист и с известни състави като United Berlin, Solistenensemble Kaleidoskop, Splitter Orchestra, Ensemble Modern, Vouchkova / Thieke duo и др. Между нейните скорошни и текущи проекти са соло турнета във Франция, Колумбия, Чили, САЩ, Австралия, Япония, Корея, Тайван, самостоятелнaтa изложба-пърформанс в One Gallery - София, разработването на нови нестандартни формати, представяни на живо и в различни дигитални платформи (ESS Chicago / Option series, Kaleidophon Festival, Moers Festival), издаването на новия солов албум от лондонския лейбъл Такуроку / Takuroku, премиерите на „Amati Lenta“ (с Оливия Блок) и „Златни илюзии“ на фестивала One Dance Week в Пловдив 2019. Биляна е основател и куратор на DARA String Festival и получател на редица престижни награди и стипендии - от Сената в Берлин, INM / Берлин, Musikfonds, Trust for Mutual Understanding / Ню Йорк и други.

 

Автор:
ONE Gallery
Публикация:
17.03.2021 г. 12:56
Етикети:
Биляна ВучковаONE Gallery
самостоятелна изложба-пърформанс
"Под булото на съзнанието"
Посетено:
671
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32456-pod-buloto-na-saznanieto-samostoyatelna-izlozhba-parformans-na-bilyana-vuchkova