Изложби

"Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат" - изложба на София Грънчарова

19 март – 4 април 2021, Софийска градска художествена галерия

"Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат" - изложба на София Грънчарова

 

◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Културни перспективи" и Софийската градска художествена галерия
представят

София Грънчарова

"Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат"

В рамките на изложбената програма на Национална стипендия „С усилия към звездите”

Ментор: Правдолюб Иванов

19 март – 4 април 2021 

Вернисаж: 19 март, петък,17.00-20.00 ч.

 

София Грънчарова представя инсталация от фрагментарни образи от градската среда. Тяхната функция е рязко променена и вниманието и начинът, по който зрителят ги гледа, също стават различни. На фокус в избора на фрагменти е присъствието на човешкото тяло на рекламните пана – любопитно е как те са уголемявани и деформирани многократно и как си въздействат с архитектурата в града и с хората около тях. В наблюдението на художничката над тези образи се откриват съпоставки с фигурата на фланьора от XIX век, който се разхожда по улиците без конкретна цел и посока, и наблюдава внимателно тълпата от хора и архитектурата. София Грънчарова открива аналогии със собствените си разходки и чрез художествени жестове коментира какъв е фланьорът в един български град днес.

Погледът като основно сетиво подсказва известна дистанция, така както фланьорът никога не си позволява да се доближи до образите или хората, които наблюдава. Като контрапункт на тази физическа дистанция художничката създава серия от скулптурни обекти, които канят зрителя да се приближи, изкушават го да се покатери по меките и топли повърхности.

Понятията за мащаб, дистанция и близост се откриват в цялата изложба, като предлагат на съвременния фланьор да счупи рефлекса за дистанциране от обекта на любопитство, особено ако този обект (одушевен или не) отвръща на погледа му. Отправено е предизвикателство към пасивността на наблюдаващия. В мимолетния срещнат поглед се крие безкраен потенциал, който плаши. Защото, ако се осмелиш да се вгледаш отблизо, ако си позволиш да се приближиш, нещата може да не бъдат такива, каквито са изглеждали. Нещата може да се разпаднат на парчета и илюзията може да бъде изгубена. Не започва ли всъщност тогава безкрайният потенциал от възможности?

Ритъмът на вътре-вън, галерия-град, тяло-архитектура, извежда изложбата от залата и продължава с работата „Голям избор”, представена на два билборда на ъгъла на бул. „Тодор Александров” и бул. „Цар Борис ІІІ”.


София Грънчарова е родена през 1994 г. в София. Завършва бакалавърска степен по изящни изкуства в ESAM (École Supérieure d'Arts et Médias), Франция (2016) и следва магистратура в същата дисциплина в Luca School of Arts, Брюксел (2020). Участвала е в образователната програма „Близки срещи - визуални диалози / School4artists“ на ИСИ - София (2017) и в експерименталното кураторско училище на Swimming Pool, София (2018), както и в уъркшопа „Изкуства и политика“ на Гьоте институт в София (2020-2021). Тя е номинирана за наградата BAZA за съвременно изкуство (2018) и е стипендиант на Националната стипендия “С усилия към звездите”, категория визуални изкуства от Фондация „Културни перспективи” (2020) под менторските съвети на Правдолюб Иванов.

Сред участията ѝ в групови изложби са: „Sofia Artbook Fair“ (2017); „Близки срещи, School4artists“, ICA София, (2017); „Арт старт - млади художници, които да следим през 2018 г.“ в галерия Credo Bonum; „Изложба на номинираните за наградата БАЗА“, СГХГ (2018); „Alter Me & Alter You“ в Goethe Institut Sofia, (2018); “Open Art Files: Записки и бележки под линия”, галерия “Капана”, (2019).

През 2018 г. тя инициира първия си кураторски проект, озаглавен „Пространство за газирана вода“ в хотелска стая в хотел Дитер, София, заедно с художника Джордан Дериен. „Лоши връзки“ е първата ѝ самостоятелна изложба в Галерия 2.0, София (2018), последвана от „Безкраен коктейл“ в галерия "Васка Емануилова", София (2019). През 2021 г. представя третата си самостоятелна изложба „Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат“ в Софийска градска художествена галерия.
 

 

Автор:
СГХГ
Публикация:
17.03.2021 г. 17:02
Етикети:
Правдолюб ИвановСофия ГрънчароваизложбаСГХГСофийска градска художествена галерия
"Ако се вгледаш отблизо
Национална стипендия „С усилия към звездите”
Посетено:
1592
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32450-ako-se-vgledash-otblizo-neshtata-mozhe-da-se-razpadnat-izlozhba-na-sofiya-grancharova