Изложби

"Омара" - изложба акварел на Петя Танева

18 март - 14 април 2021 г., Арт галерия Le Papillon - Варна

"Омара" - изложба акварел на Петя Танева

 

◊ ПОКАНА

Арт галерия Le Papillon
представя

Петя Танева / Petya Tаneva

„Омара“/ “Haze

 изложба акварел

от 18 март до 14 април 2021 г.

Розова утринна омара,
колко много й приляга!
Щедро тя закри със топлота
зимна сивота и голота!
Гледам в светлия прозорец -
вярвам в розовия просторец!
Слънце чака търпеливо,
зная, ще изгрее пестеливо!
След нощи дълги и къси дни,
знае то по-малко да гори.
На сърце и на душа ми ляга
розовата,  утринна омара!

                 Мариола Томова

 

Арт галерия Le Papillon с голямо удоволствие е отново домакин на най-новите творби на художничката с фотографски усет - Петя Танева. Осемнадесет акварела, съхранили настроението от хубавото време, когато, като че ли, капките вода се изпаряват и се смесват с пигмента, ни пренасят сред утринната „Омара“, за която ни разказва лиричната художничка. 

От 18 март до 14 април 2021 в пространството на галерията ще ни гостуват творби, следващи трите посоки на последните търсения на Петя Танева. Като съкровени, споделени истории са жизнерадостните, дори загадъчни момичешки и мъжки портрети, натюрмортите с фини детайли, изпълнени в разпознаваемата естетика и маниер на художника фотограф и отскорошната ѝ страст - природни пейзажи, съхранили тишината на простора. Във всяка своя картина, следвайки натюрела си към лаконичност в живописните си разкази, с майсторски подход на извеждане на акцента, тя е постигнала физическото усещане за материал, температура и реална форма – нещо трудно постижимо, особено със сложната за овладяване акварелна техника. С искреност и неподправеност Петя ни споделя онези нейни преживени моменти на застинало време някъде, нейде в планината или на полето, зад някой стар прозорец. Там, където носталгията по старинното и топлината на слънцето ни правят невидими участници в калейдоскопа от картини, обединени от усещането за „Омара“. Атмосферата на спокойствие и безвремие в пейзажните си картини, дори уюта, скрит под снежната белота на природата, авторката постига с умението да избере точния момент, цвят и гама, с които може да развълнува зрителя.

Петя зарежда творбите си с емоции, силно осезаеми във всеки от портретите, уловили много точно състоянието, дори някак мислите в момента на запечатването им. Умело са предадени не само играта със слънцето и светлината, не просто чертите и формата на лицето, а е разгърната душевността им. Оставаме с усещането за близък и личен контакт, като пейзажът зад тях загатва за още нещо... Загадъчността на образите създава у зрителя неудържимо любопитство за историята на всеки един от тях. Това любопитството за събитията около предметите, разказани в натюрмортите ѝ, тя създава именно, защото успява да запечата естествените късчета моменти, към които човек обикновено се връща с трепет и вълнение. С не особено сложни композиции, но пък с прецизно внимание към всеки дребен елемент, художничката показва отношението си към акварелната техника.

Наблюдателността ѝ за малките детайли, търсеща материалната структура в симбиоза с точните ѝ рисувачески умения, разкриват безспорния талант на художничката да завладява публиката. Погледът на естета в лицето на Петя се е спрял върху предмети от различно време, но всички носещи усещането за уют, нежност и застинало пространство. Всяка творба, включена в изложбата е много лична и е с разпознаваем отпечатък на вълненията на авторката.

„Винаги съм имала виждане за красивите неща, за тяхното представяне по най-добрия начин, както в снимка, така и в акварела. От няколко години се занимавам с акварел. Когато започнах не знаех, че това ще стане основната ми работа. Акварелът е труден и сложен за изпълнение. Моите любими теми отново са натюрморт и хора. Техниката, която използвам е фотореализъм. Тази техника ми харесва защото чрез нея най-добре мога да покажа материята. Харесвам стари предмети, които имат история и вкарвайки ги в моите натюрморти искам да се усеща духът на времето. По същия начин търся в портретите не толкова перфектното лице, а характер и състояние на модела.“

Акварелът е живописна техника, която е едновременно експресивна и прецизна, изискваща както висока концентрация, така и свобода на духа и страст. Тя предлага безкрайно поле от възможности за художествено изразяване в техническо, жанрово и стилово отношение, с високи изисквания към художника. Нужни са безспорно талант и упоритост за овладяването на акварела, а при съчетанието с добра интуиция и фотографско око, каквито Петя Танева определено притежава, резултатът е искрени и вълнуващи творби, приковаващи погледа и съзнанието на зрителя.

Заповядайте на вернисаж на изложбата на 18.03.2021 г. (четвъртък) от 15.00 до 18.18 часа в салона на галерия "Папийон", гр. Варна, ул. "Драгоман" 12, където при всички противоепидемични мерки и недопускане на скупчване на хора ще може всеки индивидуално да се потопи във вълнуващия свят на акварелната техника на Петя Танева, а и да обсъди с нея своите усещания!

 Изложбата може да бъде разгледана както в изложбения салон на галерията, така и на сайта artpapillon.com  от 18 март до 14 април 2021 г.

Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия "Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.    

 

◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Петя Танева е родена през 1976 г. в гр. Русе, но живее и работи в Стара Загора. Работи в областта на интериорния дизайн на жилища и търговски помещения, хотели, заведения, офис и обществени сгради от 1998 г. Занимава се с художествена и продуктова фотография. А активно се посвещава на акварела от 2015 г. след няколкото майсторски класа при Атанас Мацурев. Предпочитани теми на творбите ѝ са портрети, портрети с пейзажни елементи, пейзажи и натюрморти.

Образование:

1996 - Текстилен дизайн в Технически университет - София
1998 - Художествена фотография в колежа за ,,Аудио–визуални и сценични изкуства - гр. София.

Групови и самостоятелни изложби:                                 

2017 - Сборна изложба – Арт галерия Le Papillon, Варна
2017 - Сборна изложба – галерия Абсент, София
2018 - Сборна изложба – Арт галерия Le Papillon, Варна
2018 - Сборна изложба – галерия Абсент, София
2018 -  Изложба на IWS Словакия където картината и е класирана в първите 25
2019 - самостоятелна изложба "Аберации" в галерия Le Papillon Art Gallery гр. Варна
2019 - сборна изложба в галерия Абсент, гр. София
2019 - сборна изложба в галерия Le Papillon Art Gallery гр. Варна
2020 - сборна изложба в галерия Абсент гр. София
2020 - самостоятелна изложба "Мед от кокичета " в галерия Ателие Р, гр. Бургас
2020 - сборна изложба в галерия  Le Papillon Art Gallery гр. Варна

Награди:

2011 г. - Първо място на международния фотографски конкурс за Food фотография на Good Food и Chivas Reagal   - гр.София.

2019 - участие в Abu Rawash в категория "Портрет" с награда (най-добрите 15 сред 420 художника от 45 страни

2019 - участие в IMWAY финалист в IMWAY 1st International Masters of Watercolour Youth Alliance

2020 - артист на месеца "Октомври" на страница Paint a Picture in Watercolor

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
15.03.2021 г. 15:37
Посетено:
1006
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32444-omara-izlozhba-akvarel-na-petya-taneva