Изложби

Изложба "Шаман" - живопис и звукова среда на Венцислав Диков

10 март – 9 април 2021 г., Галерия "Сердика"

Изложба "Шаман" - живопис и звукова среда на Венцислав Диков

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Сердика" представя

"Шаман"

 Венцислав Диков

Живопис и звукова среда

10 март – 9 април 2021 г.

Вернисаж: 10 март (сряда) 2021 г. от 17:00 до 20:00 часа

 

Галерия "Сердика" представя „ШАМАН“ – живопис и звукова среда на Венцислав Диков. Изложбата ще може да се види от 10 март до 9 април 2021 г. в арт пространството на Женски пазар при спазване на всички противоепидемични мерки.

Вернисажът ще се състои на 10 март 2021 г., днес, от 17:00 до 20:00 часа.

Кой става шаман? 

Този, който не се страхува да прекрачи прага на други светове, за да потърси отговорите на своите въпроси. Многопластова личност – лечител, войн, водач, мъдрец и пророк. Шаманът умело балансира върху тънката линия между познатото и непознатото, между реда и хаоса, между общоприетото и реалността, такава каквато е в действителност - винаги нова и искряща като капка роса, огряна от слънчев лъч.

В миналото шаманите са били творци и творците са били шамани. Днес смятаме, че тази връзка е загубена, но дали действително е така? Цветовете и звуците продължават да въздействат, лекуват и вдъхновяват. Това, което липсва е повече осъзнатост, това, което е в излишък – твърде много интерпретация.

С настоящата изложба Венцислав Диков преоткрива мистичната роля на твореца, който чрез звук и образ трансформира възприятията ни. Изследва връзката на първичното и сакрално минало с настоящето. Потребността на съвременния градски човек от среща с необяснимото. Живописното платно като магически акт на въздействие върху реалността. Първичната неопитомена сила на цветовете, вибрациите и формите. Творческият процес като магически акт, ритуал. Звуци, тонове, тембри, нюанси, музикални фрагменти се свързват по безброй начини с цветовете и образите в живописните платна: животни на силата, хора във всевъзможни цветове, съновидения, лодки пътуващи между световете. Умът е пренаситен: интерпретацията спира. Отключва се креативното, настъпва прилив на творчески идеи. Посетителят на тази изложба се превръща в съавтор, творец.

Венцислав Диков обединява двата си свята.

Потопете се. Участвайте. Открийте нови светове.

„Рисувам във фигуративен и в абстрактен стил. Състоянията на ума и необятната вселена на подсъзнанието са неизчерпаем източник за моята творческа лаборатория. Изследвам състоянието, в което умът упълномощава тялото да твори, приканвайки обектите с неясно предназначение населяващи подсъзнанието, да излязат на преден план“, казва са себе си Венцислав Диков и допълва: „Връзката между човек и предмет може да е толкова дълбока, колкото връзката между човек и човек, дори по-дълбока. Без вербално общуване остава само есенцията – човекът, чувстващ и отразяващ. Не е необходимо предметът да е с определена функция, за да привлече вниманието на наблюдаващия, точно обратното – липсата на ясно предназначение задейства любопитството. Любопитството създава връзка. Картините нямат смисъл и цел сами по себе си. Смисълът се появява тогава, когато бъде установена връзката.“

„Стилът на Венцислав Диков е разностранен - едновременно фигуративен и абстрактен. Графичният аспект също присъства осезателно в творчеството му. Впечатлен съм от чистотата на рисунъка на отделните персонажи. Композициите се характеризират с богата вариантност от геометрични и недотам стандартни, причудливи форми. В добавка, почеркът  на художника се откроява с елегантна, прецизна до съвършенство, графична линия. Съвкупността от изредените елементи  въвлича публиката в самобитната, емоционално-наситена вселена на твореца, в която всеки от нас пътува подсъзнателно към други, неоткрити светове“ - казва за автора Джери Делфос, основател на галерия „Пространства“, Брюксел и Президент на културно-творческо дружество „Позлатената Врата“ в Брюксел. 

 

◊ ЗА АВТОРА

Венцислав Диков е роден в София, в семейство на музиканти. Рисува от ранна детска възраст. Предпочитайки да запази самобитния си стил в изобразителното изкуство, избира да следва музика и завършва НМА „Панчо Владигеров“ и след това Hochschule für Musik в Мюнстер, Германия, с класическа китара.

От 2003 г. Венцислав Диков е еднакво активен като художник и като музикант. Имал е над тридесет изложби в България и в чужбина (Токио, Париж, Берлин, Кьолн, Барселона, Люксембург и др.) Участвал е в арт-резиденции (Япония, Словакия, Сърбия) и групови изложби (Германия, Турция, Сърбия, Словакия, Люксембург и др.) Негови картини са собственост на частни колекции по цял свят.

Изложби:

2021 Галерия Сердика, София
2020 Музей Борис Христов, София
         Галерия Видима, Севлиево
2019 Галерия Адора, София
2018 Международен Арт-панаир, Инчеон, Южна Корея
         Галерия Елена Карамихайлова, Шумен
         Галерия A Cube Contemporary, София
         Галерия The Art Foundation, София
         Галерия Леседра (групова изложба), София
         Галерия Астри (групова изложба), София
2017 Галерия Niche, Токио, Япония
         Музей Iwase, Сакурагава, Япония
         Галерия A Cube Contemporary, София
         Галерия Червената точка (групова изложба), София
2016 Галерия The Art Foundation, София                             
         Галерия Икар, София                             
         Галерия A Cube Contemporary (групова изложба), София
2015 Галерия Carre d’Artistes, Kьолн, Германия
2014 Пространство за изкуство GehAcht (групова изложба), Дрезден, Германия
2013 Галерия Jean-Pierre Barbance, Париж, Франция
         Галерия Hotel de la Sur (групова изложба), Люксембург
2012 Червената къща, София
         Cafe Bliss, Барселона, Испания
         Ancient Cinema, Люксембург
2009 Галерия Green Cat, София
         Dalheim (групова изложба), Люксембург
2008 Български културен институт, Берлин, Германия
         Галерия Икар, София
2007 Галерия Пунто, София
         Гамзиград (групова изложба), Сърбия               
2006 Галерия Автограф, Пловдив
         Замък Моймировце (групова изложба), Словакия
         Анкара Арт Форум (групова изложба), Анкара, Турция
2005 Галерия Богориди, Бургас
2004 Галерия Зала България, София
         Галерия Натали, София

 

* * *

Галерия „Сердика“ се намира на Женски пазар на ъгъла на бул. "Стефан Стамболов" и ул. "Лозенград". „Пазари Възраждане“ ЕАД е общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

 

Автор:
Радосвета Чобанова
Публикация:
10.03.2021 г. 12:28
Посетено:
814
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32426-izlozhba-shaman-zhivopis-i-zvukova-sreda-na-ventsislav-dikov