Изложби

"Съзвездия" - изложба живопис на Цветан Казанджиев

11– 30 март 2021, Арт галерия "Ларго" - Варна

"Съзвездия" - изложба живопис на Цветан Казанджиев

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя

„Съзвездия”

Самостоятелна изложба живопис на Цветан Казанджиев

11.03. – 30.03.2021

Откриване – четвъртък, 11.03.2021 г., 18:00 ч.

 

От 11 март 2021 г.  Арт Галерия "Ларго" ще представи за трети път със самостоятелна изложба ямболския художник Цветан Казанджиев. След изложбите му в „Ларго” през 2016-та и 2018-та година Цветан отново ще покаже своите най-нови творби в любимия си морски град. С Варна го свързват не само многобройните му приятели, но и наградите и топлия прием на публиката, на които той винаги се радва в морската столица.

Настоящата изложба е озаглавена „Съзвездия” не само защото голяма част от творбите са от цикъла „Звезда”. Космосът, като неизчерпаем извор на вдъхновение и като символ на безкрайността и вечността, винаги е бил предизвикателство и обект на интерес за художника. За творбите на Цветан проф. Иван Газдов казва, че са „като прозорци към други светове”. Действително, в последните години, художникът дълбае неуморно с мисъл и четка в космическите селения. Темите за необятността на вселената, за недостижимостта на звездите, за въображаемите, далечни светове, са неотклонно в неговото полезрение като артист. Но „Съзвездията” не са само обект на пластически интерес и живописно изобразяване. Във всяка една творба ямболлията търси човешките измерения на космоса. За него космосът е динамичен и променящ се, опияняващ и недостижим физически, но в същото време, философски погледнато, той е предизвикателство към интелекта и поле за изследване на неспокойния човешки дух.

В картините на Цветан, във всяка от които, като правило, преобладава един конкретен цвят, откриваме дълбочина и сгъстяване на емоционалното въздействие  в синьо, топли пулсации на малки като въздишка детайли в жълто, феерична светлина и безтегловност в бяло, възпламенявания и експлозивна сила в червено. Така, тръгвайки от цвета, художникът претворява в картините си чисто човешки състояния на духа – огненочервена страст, жълто-златно любопитство, тъмносиня вглъбеност, ефирно-бяла одухотвореност и мечтателност, землисто-кафява устойчивост и сила. Космичните видения на автора са неразривно свързани с пластическите му инвенции. Съзерцавайки своя вътрешен художествен мир, той умело успява да излезе все пак от статичното положение на наблюдател, изследвайки упорито, до болка последователно, промените в състоянието на човешката душа. Защото именно промените – бурни и революционни или бавни и постепенни, но постоянни и неотклонни, са движещата сила както в развитието на човешката цивилизация, така и на нейната най-силна еманация – човешкия творчески дух.

Заповядайте на откриването на изложбата на Цветан Казанджиев „Съзвездия” в четвъртък, 11 март, от 18:00 часа в Арт Галерия "Ларго", Варна, ул. "Хан Крум" 8. Експозицията може да бъде видяна до 30.03.2021 година.

Повече за изложбата можете да видите в сайта на галерията www.largogallery.com.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Цветан Казанджиев е роден на 17 октомври 1960 г. в Ямбол. Член на Съюза на българските художници, секция „Графика“, от 1989 г. Има над 150 участия в международни графични форуми и конкурси. Има десетки самостоятелни изложби и колективни участия в галерии в България и в чужбина – Япония, Полша, Франция, Холандия, Чехия, Словения, САЩ, Германия, Австрия, Италия.

Носител на множество награди за творбите си, сред които: Награда в Националната изложба „Малки графични форми”, София, България (1995), Награда на Международна изложба - конкурс за графика малък формат, Кадакес, Испания (1996), Втора награда, медал и диплом на Международното Биенале на графиката, Оренсе, Испания (1998), Специална награда на Международното Биенале на графиката, Сеул, Корея (2002), Втора награда на Международен конкурс за графика ”MAXIMO RAMOS”, Ферол, Испания (2005), Награда за графика на Биенале на малките форми, Плевен и Награда за графика на Националното биенале „Приятели на морето”, Бургас (2006), Награда за живопис на Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“, Русе (2015), Награда в категория „Абстракция” на Международното триенале „Духът на акварела”, Варна (2019), Награда в Национална графична изложба „Георги Герасимов”, Пазарджик (2019) и др.

Негови графики са притежание на Национална галерия София, България; Графичен кабинет, Варна, България; Dalarnas музей, Фалун, Швеция; Арт музей, Лодз, Полша; Арт музей, Ферол, Испания; Арт музей, Оренсе, Испания и на много частни колекции в България, Япония, Гърция, Холандия, САЩ, Финландия, Франция, Полша и др.  Живее и работи в родния си град Ямбол.   

  

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
09.03.2021 г. 12:10
Посетено:
750
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32419-sazvezdiya-izlozhba-zhivopis-na-tsvetan-kazandzhiev