Изложби

Изложба "Прояви на изобилието"

4-28 март 2021, Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

Изложба "Прояви на изобилието"

 

◊  ПОКАНА

Националната галерия

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

представя

"Прояви на изобилието"

Участници: Аксиния Пейчева, Антони Райжеков, Марта Джурина и Пепа Иванова

Куратори: Мартина Йорданова и Гюнтер Зайфрид

4-28 март 2021

Вернисаж на 4 март, четвъртък, от 17.00 до 20.00 часа,
при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп

САМСИ, бул. „Черни връх” 2

 

„Прояви на изобилието” е биоарт изложба, която си поставя за цел да трансформира абстрактните изследователски постулати в осезаем и споделен опит. Художниците Аксиния Пейчева, Антони Райжеков, Марта Джурина и Пепа Иванова обединяват прозрения от изкуството, науката и философията, развивайки необичайна конфронтация на широк кръг въпроси, свързани с човешкото съществуване.

Проектът разглежда възникващите възможности на биотехнологиите в комбинация с други дисциплини и области на развитие. В съвременния свят е невъзможно да се мисли за науките за живота извън понятията на политическата икономия. Икономическият растеж, производителността и създаването на стойност се разглеждат като съюз между финансираните от държавата изследвания, пазара на нови технологии и финансовия капитал. Последствията от тези промени се изследват посредством интердисциплинарен подход , като се вземат предвид художествените отговори, предложения и рефлексии, както и съответните дискурси и практики в науките, за да се развие критично разбиране към предизвикателните въпроси, свързани със взаимовръзката между икономиката и биологията.

Изложбата съвпада със световната пандемия от COVID-19, която оказва огромно въздействие върху отделните хора, общности и общества, върху културата, икономиката, екологията и други области. Свидетели сме на забележително взаимодействие в глобален мащаб между сложните и динамични проявления на настоящата коронавирусна активност и еднакво сложните и динамични икономически процеси.

* * *

С подкрепата на Национален фонд „Култура“, Гьоте-институт България и Посолството на Кралство Белгия в София.

 

Автор: Национална галерия
04.03.2021 г. 12:47
Посетено: 341
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32404-izlozhba-proyavi-na-izobilieto