Изложби

"Нежни отрязъци" - изложба от проект "Жените в изкуството"

4-30 март 2021 г., Музей-галерия "Анел" – София

"Нежни отрязъци" - изложба от проект "Жените в изкуството"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Фонд за изкуство и култура – Ангел Симеонов

представя проекта

Жените в изкуството”

Нежни отрязъци

4-30 март 2021 г.

Вернисаж: 4 март, 17.30 – 20.30 ч.

Куратор: д-р Райна Дамяни

 

Изложбата „Нежни отрязъци“ е част от проекта „Жените в изкуството“, който стартира в Музей-галерия „Анел“ през февруари с изложба на Анжела Минкова-Габриел. Сред атмосфера, в която греят образци на най-големите български художници и скулптори, шест съвременни художнички ще имат уникалната възможност да предложат на публиката най-доброто от творчеството си.

В „Нежни отрязъци“ участват Албена Щениовска-Еглофф, Елица Матеева-Паскинс, Десислава Денева-De.De, Цветелина Русалиева, Анжела Минкова-Габриел и Райна Стоймирова. Повечето от техните творби са нови и разработени в унисон с темата. Авторките рисуват независимо една от друга, с различни похвати и техники. Обединява ги основно живописта като изразно средство, призвание и професия.

Кураторът д-р Райна Дамяни не целѝ да ги събере в техните художествени различия, а да ги освети като детайли на фона на общото. „Нежните отрязъци“ не е особено сложна метафора, напротив, темата е по-скоро видима за очите, сетивата, отколкото подложена на философски и естетически анализи.

В експозицията могат да бъдат видени 37 платна, пренасящи ни през брегове, хоризонти, светове на и под морското равнище, пейзажи, наситени с цветове, цветя, емоции, отрязъци живот. Картините образуват свое собствено вътрешно пространство, с ярки и чувствителни примери за абстракция, експресивност, импресия, магически реализъм; композиции, в които зрителят ще открие и човешката фигура, изведена като „нежен отрязък“ в живописното битие на художника.

Ето какво споделя Елица Матеева-Паскинс за времето на творческия процес: „Нежни“ е леко подвеждащо понятие предвид силата и категоричността, които излъчват творбите. Дори привидно нежното женско пипане крие зад себе си мощен заряд от характер и добре защитена идентичност. Винаги има риск при събиране на толкова автори заедно: опасения за разнопосочност или стилови различия. Тук обаче различията са в услуга и подкрепа на изложбата, идеята и за индивидуално обозначаване по пътя към общия хоризонт в крайна сметка. Понякога обвит в мъгла, понякога чист – хоризонтът е един. Творбите са „отрязъци“ от изкуството на всяка една от художничките, носещи техните емоции, мислене и мироглед. Жалони по избраните лични коловози, криволичещи пътеки или бързоскоростни магистрали. Всеки е отвоювал, изстрадал, живял своя път.  Убежната точка е безкрайност, където живее изкуството – такова, към каквото се стремим“.

Шестте дами са учили и завършили при именити художници и педагози. Албена, Елица и Райна – при Николай Майсторов и Долорес Дилова в Първа частна академия „Жул Паскин“. Десислава Денева е завършила стенопис в НХА и притежава богато творческо портфолио. Анжела е живописец и скулптор, завършила е специалност „Илюстрация“ при Христо Нейков и специалност „Оформление на книгата“ при  Владимир Паскалев. Цветелина Русалиева е професионален моден конструктор и дизайнер, за нея живописта е наистина нежен отрязък от действителността. Тя е създател и арт мениджър на „Галерия за съвременно изкуство“ – София, Арена ди Сердика, както и на Българската галерия за съвременно изкуство в Рим – „Galleria della Luce di Roma“. Освен произведения на живописта, почти всички авторки създават и бутикови модели: Албена – дрехи и аксесоари, Елица – пластични композиции и сувенири от природни и естествени материали, Цветелина – бижута в няколко разновидности, Анжела – ебру (рисуване върху вода), малки пластики, експерименти в много посоки. Техните таланти в приложните изкуства не се смесват с търсенията им на живописци със запазени места в съвременното изкуство.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
03.03.2021 г. 16:21
Етикети:
Райна СтоймироваЕлица Матеева-ПаскинсРайна ДамянипроектизложбаФонд за изкуство и култура – Ангел СимеоновМузей-галерия „Анел“
Анжела Минкова-Габриел
Цветелина Русалиева
Десислава Денева-De.De
Албена Щениовска-Еглофф
Нежни отрязъци
„Жените в изкуството”
Посетено:
901
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32400-nezhni-otryazatsi-izlozhba-ot-proekt-zhenite-v-izkustvoto