Изложби

Творческият тандем Давид Бем и Иржи Франта пристига в София

Проектът "Никъде нищо, някъде нещо" в Чешкия център в София ще представи три от най-новите работи на двамата артисти

Творческият тандем Давид Бем и Иржи Франта пристига в София

 

◊ СЪБИТИЕТО

Давид Бем и Иржи Франта пристигат в София с изложбата "Никъде нищо, някъде нещо"

Проектът „Никъде нищо, някъде нещо“ в Чешкия център в София ще представи три от най-новите работи на двамата артисти.

Официалното откриване е във вторник на 2 март от 15 до 19 часа. Изложбата ще продължи до 26 март 2021 година. Съвместно с Посолството на Чешката република в София.

Изложбата включва цикъл дигитални рисунки – Симулиран сън, видео ADHD и карантинни рисунки, които Давид Бем и Иржи Франта си предават по време на локдауна и в началото функционират като закодирани съобщения, които обменят помежду си.

"Вниманието ми се разпада, прекарвам по-голяма част от времето да убеждавам мозъка си да се съсредоточи върху това, което е важно. Но и така, в повечето случаи, губим тази битка. И двамата. Никога не съм бил диагностициран с ADHD, но си спомням, че умът ми винаги е бил склонен да прескача от един импулс на друг. Нарича се Дефицит на вниманието, повече „използвах“ книгите, отколкото да ги чета така както би трябвало да се четат, понякога отзад напред, друг път диво разлиствайки страниците в търсене на ключови думи и презирайки баласта около тях."

Интуитивно търсене на всичко, което се появява наоколо, набелязване и запис в дневника, не различаващ личното от общественото. Рисуването като инстинкт за самосъхранение.

 

◊ АВТОРИТЕ

Давид Бем / David Böhm (1982) е завършил Художествената академия в Прага. Трикратен носител на чешката награда за млади творци „Индржих Халупецки“. Книгите му са оценявани с редица отличия: „Златна панделка“ за художествено изпълнение на „Тишината на хипопотама“Ticho Hrocha в конкурса за Най-красива книга (2009); две от книгите му получават най-престижната чешка литературна награда Магнезия Литера в категорията Книги за деца и младежи – „Глава в главата“ / Hlava v hlavě / (2014); „А като Антарктида“ / A jako Antarktida (2020).

Иржи Франта / Jiří Franta (1978) е член на групата Rafani, неразделна част от обединението Jiří Franta&David Böhm, основател на галерия ETC в Прага, инициатор на комикс фензина EX, многократен финалист на наградата „Индржих Халупецки“.

Давид Бем и Иржи Франта са творчески тандем от 2006 година. През 2014 г. представиха свой проект в рамките на десетата „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“. Двамата правят пърформанси, снимат видеа, изграждат инсталации в обществени пространства, създават стенописи и са автори на илюстрации за книги и списания. Творбите им напомнят на рисуван дневник, графит, карикатура, комикс, концептуално изкуство, гротеска, спортно изпълнение, художествено сътрудничество, физически експеримент, импровизирана хореография или театрално представление. Важни за тях са процесуалността, времевият принцип, преодоляването на капаните, преплитането с медиите, екпериментирането, спазването и нарушаването на правилата, творческият диалог, иронията, сериозността, игривостта, вечната недовършеност. С други думи Давид Бем и Иржи Франта не създават рисунки, а рисуват.

* * *

Повече информация:

https://sofia.czechcentres.cz/bg/

https://www.bohmfranta.net/?lang=en

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център София
Публикация:
28.02.2021 г. 15:48
Етикети:
проектрисуванеизложбаЧешки център в София
карантинни рисунки
дигитални рисунки
"Никъде нищо някъде нещо"
Иржи Франта
Давид Бем
Посетено:
787
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32377-tvorcheskiyat-tandem-david-bem-i-irzhi-franta-pristiga-v-sofiya