Изложби

Световете на Еслица Попова оживяха в Екомузея в Русе

Изложбата „Изтъкани от българска вълна“ може да бъде разгледана до 15 март 2021

Световете на Еслица Попова оживяха в Екомузея в Русе

Момент от откриването на изложбата „Изтъкани от българска вълна“

 

Въпреки пандемичните ограничения, десетки посетители дойдоха за откриването на изложбата „Изтъкани от българска вълна“ на космополитната визуална артистка Еслица Попова днес, 24 февруари, в Екомузея с аквариум в Русе.

Проектът е подкрепен от Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“, реализира се с изключителната подкрепа и домакинство на Регионален исторически музей Русе. В инициативата партнира Арена Медиа.

Имагинерните образи на Ягуда Петрова и Гудрун Гамиет, както и на самата Еслица Попова, създават плътни въобразени светове. Те отразяват геополитическите виждания на героините: за оградите и разделенията, за Планетата на градинарите, за Южната ограда, за Зайън като средоточие на нирвана… Един от визуалните разкази е „Нисовска разходка“: десетметрова пастелна композиция, оживена от растенията и животните на Русенското Поломие.

Експозицията е подредена специално в Екомузея в Русе заради концепцията му да отразява взаимодействието между хората и природата, да търси и показва крехкото равновесие в това взаимодействие. Специално за откриването етнографката от Къщата на Калиопа Искра Тодорова показа традиционна българска женска риза от 19. век, носена от старото местно население в региона. Вълнената везбена украса по ръкавите и полите кодирано показва митологичния свят на старите българи.

Родена през 1965, Еслица Попова завършва Националната художествена академия в София. Живее на карибския остров Сен Мартен, работи в различни жанрове и езици. Днес твори в Русе и в Нисово, в каньона на река Русенски Лом. Рисува с моливи, масло и пастели, шие, реже, изрязва хартия, изтегля и оформя вълна.

Визуален артист, проектите й са в сферата на видео, инсталация, пърформанс, сценография. Прави анимация.

Изложбата „Изтъкани от българска вълна“ може да бъде разгледана в Екомузея с аквариум в Русе до 15 март.

 

 

Автор:
Цвета Ненова
Публикация:
24.02.2021 г. 16:47
Етикети:
Екомузей с аквариумРусеизложбаЕслица Попова
„Изтъкани от българска вълна“
Посетено:
1465
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32372-svetovete-na-eslitsa-popova-ozhivyaha-v-ekomuzeya-v-ruse