Изложби

Изложба "Оставете ги да рисуват III"

12 февруари - 31 март 2021, Галерия Sariev, Пловдив

Изложба "Оставете ги да рисуват III"

Художникът Борис Денев, около 1920 г., в опит за летене със собствен самоделен безмоторен летателен апарат, около Божурище, България. Източник: книгата "Борис Денев и авиацията", автор Цветан Цанков. С благодарност към СБХ

 

◊ ИЗЛОЖБА "ОСТАВЕТЕ ГИ ДА РИСУВАТ III"

На 12 февруари 2021 г. в галерия Sariev, Пловдив се откри изложбата "Оставете ги да рисуват III", посветена на рисунката днес, курирана от Веселина Сариева и Правдолюб Иванов.

Участват художници от Германия, Англия, Румъния и България:

Алек Финли, Галина Димитрова, Хортензия Ми Кафчин, Марияна Василева, Севда Семер, Влад Нанка

Изложбата може да бъде разгледана до края на месец март. 

Един човек се опитва да полети със самоделен махолет. Рисува полета на птиците, чертае индивидуални средства за летене с променлива геометрия. Тича по утопични слънчеви поляни, размахвайки криле от летвички и плат. Това е Борис Денев*, български художник (1883-1969). Малко известното увлечение, рисунките и летателните проекти на Денев са вдъхновението на кураторите Веселина Сариева и Правдолюб Иванов за третото издание на изложбата "Оставете ги да рисуват III" в галерия Sariev, Пловдив. Страст, експеримент, порив, уязвимост, предположение, експресия, таен език и следа – това са средствата за рисуване, които изложбата ни показва.
 
Севда Семер сглобява пъзел от счупени мисли, чувства и фрази, като внимателно изучава следите им върху листове хартия.

Алек Финли с фланьорска лекота изписва свои текстове върху страниците на книги, които носи в самотните си планински пътувания, докато търси мястото на природата в себе си.

Влад Нанка ни показва дума на неизвестен език, написана от метални стойки за домашни цветя. Цветята обаче ще я произнесат по различен начин.

Галина Димитрова изтъкава дрехи за нашето ежедневие от еротичните нишки на "Голата истина" и ги поставя върху простор, достатъчно голям, за да побере и птиците. 
 
Хортензия Ми Кафчин с подкупваща откровеност ни повежда през психеделичните тайни места на съвременни градски наративи, сънища и утопии.

В творбата на Марияна Василева обгорените ръце грижливо държат крехка светеща линия като надежда за прозрение и бъдеще.
 
Както с предишните две издания "Оставете ги да рисуват I" (2016) и "Оставете ги да рисуват II" (2017 г), така и с тази изложба кураторите се опитват да изследват границите на полето, в което се разполагат представите ни за рисунка и да го разширят с помощта на художниците и индивидуалните летателни апарати на техните произведения.
 
Изложбата "Оставете ги да рисуват III" може да бъде разгледана между 12 февруари и 31 март 2021 в галерия Sariev, Пловдив и представя авторите Алек Финли (Единбург), Галина Димитрова (Дюселдорф, Бобов Дол), Хортензия Ми Кафчин (Берлин), Марияна Василева (Берлин), Севда Семер (София) и Влад Нанка (Букурещ).
 
 *В рамките на изложбата ще бъде показана книгата "Борис Денев и авиацията", автор Цветан Цанков, налична благодарение на СБХ. И макар и да не разполагаме с оригиналните рисунки на летателните апарати на Денев от 1910 година, нека ги включим мислено в ситуацията, създадена за тази изложба.

 

Автор:
Sariev Contemporary
Публикация:
20.02.2021 г. 16:28
Етикети:
Севда СемерМарияна ВасилеварисункиПравдолюб ИвановВеселина СариеваизложбаонлайнSariev ContemporaryПловдивГалерия SARIEV
Влад Нанка
Хортензия Ми Кафчин
Галина Димитрова
Алек Финли
"Оставете ги да рисуват III"
Посетено:
1602
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32355-izlozhba-ostavete-gi-da-risuvat-iii