Изложби

"Страници от ателието" - изложба на Никола Стоименов

22 февруари - 13 март 2021, Галерия "Астри"

"Страници от ателието" - изложба на Никола Стоименов

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Астри"
представя

Никола Стоименов

"Страници от ателието"

22 февруари - 13 март 2021

 

„Във време, издраскано и наранено от толкова много шум, звуци, писъци и думи на модерността и суетата, изгубили може би способността да съзерцаваме във вечната надпревара, ми се иска да намеря време за малко тишина. За тишината в мен, в нас, където въображението да пропътува световете затворени в картинното пространство, като страници от сънувана книга – сънувана в ателието, в тишината на собствената чувствителност.“

Никола Стоименов

 

С картините е както в любовта - първият поглед и първото чувство са особено важни. Е, не винаги, но най-често е така.

Преди 5 години, селектирайки картините за ФОРМАТ 30/30, след десетки часове прекарани в разглеждане на стотици картини и четене на биографии, погледът ми спря върху три платна. Спря и потъна. Отдъхна си. В привидно леката рисунка, нежния и същевременно предизвикателен колорит долови, разпозна фигуративното, остави се на абстрактното и позна свят, различен от досегашния. Лек и дълбок, атавистичен и тотално непознат, но примамлив и красив...

Името на художника ми беше непознато. Никола Стоименов. Роден през 1973 в Пазарджик. Биографията кратка и синтезирана: пет самостоятелни изложби, десетки съвместни участия в страната и в няколко престижни национални форуми, седем награди за живопис от изложбите на Дружеството на пазарджишките художници, няколко номинации от Национални конкурси. И стотици, хиляди рисунки и картини, съхранени в ателието с нужното внимание. Последното, разбира се, узнах наскоро, когато посетих Никола в Пазарджик, за да подготвим  изложбата му в "Астри".

Потънала в огромното количество картини, от миниатюри 10/10 до относително големи формати 100/70, отделени в различни цикли, бях изумена. Имах усещането за един титаничен труд и отдаденост на изкуството. Малките формати и техниката им подсказваше, че времето е било изключително ценно за художника. Всяка рутинна пауза на ежедневието е била запълвана с рисуване. Всички дни, извън обичайните задължения, са били дни за рисуване. Както и всеки лист, картон, фазер, платно или друга плоскост са предизвиквали техниката и фантазията на художника, раждали са поредици, цикли рисунки, сами по себе си предмет на отделни изложби. Дали Никола е следвал вътрешните си нагласи и импулси или целенасочено си е поставял и преодолявал творчески задачи, това предстои да узнаем от самия него.  Но страстта и последователността му на работа го е довела до завиден професионализъм и лекота, която е впечатляваща.

„Страници от ателието“, като първа изложба на Никола Стоименов в галерия "Астри" и в София, има за цел едно по-общо представяне на художника. С него включихме над 50 произведения, различни формати, от няколко различни цикли, работени  през последните три години. Техниките са предимно смесени върху картон, фазер, платно. Освен това, тези картини не са правени специално за да бъдат излагани в пространството на "Астри" или в кое и да е друго пространство. Правени са единствено и само заради удоволствието от  процеса, заради търсенето и пътя в  изкуството. Удивително обаче е колко хомогенно и цялостно стои експозицията и как отделните картини се свързват в една обща история. Изводите, както и удоволствието от разглеждането на „Страници от ателието“ оставям за Вас!

Вихра Пешева, галерист

                                                           

Автор:
Галерия "Астри"
Публикация:
19.02.2021 г. 15:07
Етикети:
изложбаГалерия "Астри"
Страници от ателието
Никола Стоименов
Посетено:
1698
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32350-stranitsi-ot-atelieto-izlozhba-na-nikola-stoimenov