Изложби

"Автопортрети в женски род" - изложба в Галерия "Стубел"

Кураторски проект на Юлиана Текова

"Автопортрети в женски род" - изложба в Галерия "Стубел"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Стубел"
представя

Автопортрети в женски род

22 февруари - 12 март 2021

Вернисаж: 22 февруари, 17-20 часа

 

12 художнички представят свои автопортрети в галерия „Стубел“ от 22 февруари до 12 март:

Алла Георгиева, Анжела Терзиева, Велислава Гечева, Гергана Табакова, Елена Калудова, Калия Калъчева, Мариана Маринова, Мими Добрева, Петя Денева, Трендафила Трендафилова, Харита Асумани и Юлиана Текова – куратор на изложбата.

Автопортретът извоюва своята самостоятелност като жанр в живописта в епохата на Ренесанса. Той е израз на стремежа към откриването на човека като обект на изкуството и на утвърждаването на самочувствието на твореца. Един от първите автопортрети е на представителя на Флорентинската школа Мазачо, който се увековечава сред образите на една религиозна фреска. Сред първите художници, оставили свои автопортрети, са Леонардо да Винчи, Рафаело, Албрехт Дюрер.

По обясними причини не са много жените художнички по това време. До XX век жените нямат право да се обучават в академиите, да рисуват голо тяло и модели, което ги е лишавало от възможността да създават голямоформатни фигурални композиции. Това кара много художнички да се специализират в портретния жанр. През XVII и XVIII век те правят свои портрети в ателиетата си, превъплъщавайки се в разнообразни роли. Най-често художничката се изобразява в самия акт на рисуване, държаща четка и палитра. Честа практика е изобразяването в дрехи със сложни мотиви, детайлно пресъздадени, вероятно породена от желанието на художничките да покажат уменията си да рисуват фини подробности и да се докажат като творци.

Софонисба Ангуисола и Катерина ван Хемесен, оставили в историята на изкуството забележителни автопортрети, са си извоювали име и популярност във времена, доминирани от мъжете. И през следващите епохи автопортретът като жанр продължава да привлича редица забележителни художнички – от Артемисиа Джентилески до Елизабет Виже-Лебрун и Паула Модершон, от Фрида Кало до Алис Нийл и Джени Савил.

Автопортретите пресъздават нещо повече от външния вид. Те утвърждават идентичността на художника. В наши дни, когато милиарди снимки циркулират в интернет, автопортретът не е загубил своето значение и смисъл като художествена авторефлексия, защото изисква по-задълбочено вглеждане в себе си и обръщане на погледа навътре. Днес той често е преформулиран чрез фотография и различни технически средства и продължава да съществува във все по-интересни форми. Автопортретът изразява начина, по който се самовъзприема художникът, а не само начина, по който иска да се представи пред публиката.

Многобройни са жените художнички през ХХ и ХХI век, които доразвиват жанра чрез различни ракурси и гледни точки: от феминисткия прочит през 70-те и 80-те години на ХХ век до днешното изключително разнообразие от стилове и подходи в изобразяването на Аз-а, неговата същност и оценките, които си дава.

В нашето изобразително изкуство също имаме чудесни образци в този жанр – Елисавета Консулова-Вазова, Вера Недкова, Елена Карамихайлова, Лика Янко и много други, до съвременните авторки, представени в настоящата изложба.

Юлиана Текова

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.02.2021 г. 14:37