Изложби

Арт Галерия "Папийон" представя "365 преживявания" - изложба бижута

Сборна бижутерска изложба, 18 февруари – 17 март 2021 г.

Арт Галерия "Папийон" представя "365 преживявания" - изложба бижута

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия Le Papillon

представя

365 преживявания / 365 Еxperiences

Изложба бижута

18.02.2021 – 17.03.2021 г

С удоволствие Арт Галерия Le Papillon ви кани от 18 февруари до 17 март в изложбения салон на ул. "Драгоман" № 12, Варна да се отдадем на 365 ПРЕЖИВЯВАНИЯ / 365 ЕXPERIENCES, които ще ни поднесе срещата с ювелирните произведения на изкуството, изразени чрез формата на бижу.

В това 11-то издание на превърналата се вече в любима и чакана традиция, Сборна бижутерска изложба акцентът е поставен върху личните преживявания.

Ситуацията през изминалата година ни припомни, че ценността на предметите се състои в преживяванията, които те пораждат или които ни напомнят конкретна емоция.  А всяко бижу, изработено с внимание и естетически усет неминуемо се превръща в нещо много лично, отдаващо положителни емоции на своя притежател.

Не е ли всеки ден едно ново, уникално и неповторимо преживяване, точно каквито са и всички бижута, създадени от вдъхновението на артиста? Не е ли толкова лично и индивидуално възприятието на всеки човек за света като цяло и в частност за бижуто, като част от изкуството и от ежедневието ни? Не е ли изключително важно сами да правим от всеки обикновен ден едно ново преживяване, дори само чрез добавяне на точното бижу? Не е ли бижуто онзи малък детайл, който може да усмихне деня и да зареди с настроение обикновеното ежедневие или пък да придаде тежест на специален момент?

Чрез това символично ритуално събуждане на сетивата в началото на всяка година се продължава първоначалната концепция на проекта за ежегоден обзорен преглед на ювелирното изкуство. Всяко следващо издание я надгражда с  развитието на дизайна и ювелирния изказ в мащаб и провокира раждане на нови колекции. С интерес очакваме да разберем какви емоционални преживявания са вплели в своите произведения участващите автори, творили по темата 365 ПРЕЖИВЯВАНИЯ / 365 ЕXPERIENCES, и съответно как те въздействат и формират следващи преживявания у зрителя. Защото бижуто, като мини скулптура е носител на концентрирана информация и има способността директно да въздейства, както върху притежателя му, така и върху зрителя, който го съзерцава. А съзерцанието е доказателство за вътрешно преживяване.

Общо 365 разказа, притворени в материя напомнят, че функцията на бижуто е не само да ни украси, да изрази нашия стил, принадлежност, вкус, но и да носи радост и удовлетворение от физическото докосване до малката изящна пластика, да носи естетическа наслада от форма, обем, цвят, както и материалното усещане за пълнота от присъствието на обекта. Че бижуто е лично и интимно изкуство, което свързва автор и зрител по силно деликатен и дълбок начин. 

През изминалите 10 сборни бижутерски изложби „култивирахме“ възприятията на зрителите за новите обекти – бижута, достигнахме постижения по правилата на „земеделието”, направихме идейно-образно проучване върху „взаимодействията“ обект-зрител, проектирахме и реално изпълнихме „гравитиращи обекти“, изследвахме „резонанса“ на заобикалящата среда, определихме безкрайната „игра на баланс“, опитахме да дефинираме понятията „близо и далеч“, а в юбилейното 10-то издание имахме възможност да видим собственото си отражение и това на света в „огледалните образи“ на бижутата.

В това издание Арт Галерия "Папийон" ви кани да проследите как може да се материализира фантазията, преплетена с емоционалността, естетиката и фините умения на артиста и сами да направите своята интерпретация чрез вашите 365 ПРЕЖИВЯВАНИЯ / 365 ЕXPERIENCES породени от:

  • Бижута, разказващи една или повече лични истории на създателя им
  • Обекти, претворяващи емоционално изживяване на твореца и предаващи подобни или пък съвсем различни емоции на зрителя
  • Обекти, предизвикващи асоциативни преживявания
  • Обекти, въздействащи с цвят и размер върху зрителя и с това създаващи изживяване
  • Бижута, предизвикващи преживяване чрез новаторски израз и нетрадиционни материали
  • Бижута, съхранили и носители на древни техники, навяващи носталгични преживявания за отминало време
  • Обекти, които поради минималистичния си характер създават интимно изживяване
  • Бижута, създаващи преживяване с изобилието си от светлина, блясък и пищност
  • Обекти, създаващи усещането, че създават успех и носят късмет и защита на притежателя на бижуто
  • Бижута, предизвикващи усещане за удобство и уют

Предизвикателството пред авторите тази година е да създадат бижута, толкова комплексни и отличителни, че всяко едно от тях да го свързваме 1 от 365-те дни в годината и с вълнуващи преживявания, с които да усещаме сладостта от живота . А предизвикателството пред зрителя / притежателя на бижуто е да отвори сетивата си и да провокира своето въображението, така че да преживява допира си с бижуто по различен начин всеки ден – било то чрез различна цветова комбинация,  нестандартно съчетание или дори само пречупено през различно настроение. А всяко бижу е повод човек да погледне от „красивата страна“ на живота, то е начин на себеизразяване и стил и въпреки че не е задължителен елемент, неговата липса и отсъствие се усеща понякога осезаемо.

С нетърпение очакваме както срещата с новите произведения на любими дизайнери, така и идеите на нови автори, представени за първи път в пространството на арт галерия Le Papillon.

Участниците в 365 ПРЕЖИВЯВАНИЯ / 365 ЕXPERIENCES тази година са 46 носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери, в това издание участие отново имат и студенти и магистри от Катедра „Метал“ към НХА – ателието за бижута с проф. Димитър Делчев и д-р Мирена Златева. А разнообразието от материали, както обикновено е впечатляващо: благородни метали – сребро и злато;  скъпоценни и полускъпоценни камъни; перли; естествени материали от природата, като дърво, рог, месинг, високотемпературен порцелан; текстил; тъкана мед, както и всички други съвременни материали.

 Участниците в 11-ото издание на годишната ни Бижутерска сборна изложба на тема 365 ПРЕЖИВЯВАНИЯ / 365 ЕXPERIENCES са:

Ангелина Цветкова, Анна Медарска, Антоанета Рамджулска,  Антоанета Щерева, Благовеста Кенова, Богдана Топрева, Борислав Кръстев, Вари Айрапетян, Василена Станчева, Велислава Божинова, Владимир Ванков, Владимир Николов, Владимир Радоев, Вяра Иванова, Гергана Труканова, Грагат Айрапетян – Грант, Даниела Андреевска, Даниела Радоева, Детелина Живкова, проф. Димитър Делчев, Евгения Иванова, Евгения Илкова, Елизар Милев, Емилия Емилева & Папиета, Ива Ралчева, Иво Борисов, Йордан Цанков, Калина Чанкова, Камена Сиракова, Катя Лазарова, Лена Старибратова, Мария Стоянова, Мариян Чанков, Мира Джамбазка, д-р Мирена Златева, Невена Велева, Николай Сърдъмов, Олег Карагуца, Петя Танева, Ралица Дековска, Росица Трендафилова, Севдалина Иванова, Симеон Шомов, Снежана Нейкова, Теодор Лулчев, Явор Кондов, Яна Танковска & Евгения Цанкова.

Ето какво споделят някои от участниците към настоящия момент:

Ангелина Цветкова: "Да докоснеш Фрида" - е стремеж да полетиш, да погледнеш от високо и да се присмееш на страховете си!

Ива Ралчева: Зад бижутата "IR Jewelry" стои идеята за необходимостта на човек да усеща природата и да осъзнае необходимостта да прекарва повече време сред нея.

За мен природата е вдъхновението и спокойствието , от което всички имаме нужда, цветовете, миризмите и звуците, които всички ние трябва да преживяваме все по-често и все по-осъзнато!

Мария Стоянова: "Sponge" - 365 чинии по-късно и една странно преминала година, изкарала ни извън зоната ни на комфорт, провокира у мен създаването на серия бижута, която показва новия  ритъм на живот и настъпилите промени при всички нас.

Понякога трябва да намерим красивото и забавното дори в рутината на ежедневието. Съчетанието от сребро и домакински гъби е моят забавен прочит на една от настъпилите промени за всички нас.

Севдалина Иванова: Безоблачна феерия от цветове... визуален израз на надежда и агенти на положителна промяна. Едни малки съкровища, които могат да ви покажат света по различен начин, а защо не да ви помогнат и да полетите!

Симеон Шомов: „Летене“ е много специална колекция. Летящи хора, птици, даже слон, който в случая си почива, за да си поговори със седналия до него човек, но във всеки един момент е готов да разпери уши и да литне. Някои летят от любопитство, други от любов, трети от щастие... Каквато и да е причината, важното е да се лети, особено с въображение. Така че нека и ние да се научим да летим по един или друг начин всеки ден от годината и това да е част от преживяванията за деня. 

*

Изложбата 365 ПРЕЖИВЯВАНИЯ / 365 ЕXPERIENCES може да бъде видяна от 18 февруари до 17 март 2021 г. в изложбения салон на галерия „Папийон“ на ул. "Драгоман" № 12, Варна (до Куклен театър).

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
16.02.2021 г. 16:43
Посетено:
1853
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32335-art-galeriya-papiyon-predstavya-365-prezhivyavaniya-izlozhba-bizhuta