Изложби

"Лека майонеза" - самостоятелна изложба на Георги Янков

11 февруари – 04 март 2021, ONE Gallery

"Лека майонеза" - самостоятелна изложба на Георги Янков

 

◊ СЪБИТИЕТО

ONE Gallery

представя

Георги Янков

"Лека майонеза"

Самостоятелна изложба - кинетична инсталация

11 февруари – 04 март 2021

Откриване - вернисаж: 11.02.2021, четвъртък,13:00-20:00 ч.

 

Георги Янков е голям образ. Поемам отговорността за цялата двусмислица на определението. Когато е в настроение той разхожда своя Джак Ръсел териер, все едно е панаирджийска мечка. Като доказателство вижте и неговите образи двусмислици, които показва по изложби. Те са големи образи на големия смисъл, нараснал заради собственото си противоречие. Например вклиняването на една буква в изписването на Exit и превръщането му в Exist, е преобръщане на значението и негово допълнение. Освен дължина, ширина, дълбочина и време, сякаш се активира някакво пето, допълнително измерение на смисъла в неговата двузначност. Проблемно е съществуването в постоянно състояние на търсене на изход. Доста по-пълноценно ми се струва търсенето на входове, но не и ако житейският ти избор е сведен до евакуация. Спешно напускаме местообитанията на надеждата за един разумен свят, споделен с едни разумни хора. Евакуационния план, който ни предлага авторът е чисто въображение. Зрителят е подканен да си въобрази, че го е разбрал, а как ще действа си е негова работа.

Изложбата „Лека майонеза" в „One Gallery" на Георги Янков е вход-изход към един многоизмерен свят на големи, плътни, сияещи образи. Те са свръхуголемени и свръхпотентни, защото съдържат фрагменти от причудливата реалност, формули от уравнението на живота. Те са знаци, които с лекота ни допускат до себе си, но разберем ли посоката към която ни упътват ни стягат като с менгеме. Според „Теория на относително леката майонеза" нищо няма значение, но всичко има смисъл, или май беше, че смисълът няма значение, или има значение, че няма смисъл, или няма значение, че има смисъл... Забравил съм как точно се изписва, но вие най-добре лично попитайте проф. Георги Янков на 11 февруари, след 13:00 ч. в „One Gallery" на ъгъла на ул. „Иван Вазов" 14 и „6-ти Септември".

Доц. д-р Венелин Шурелов

 

◊ ЗА АВТОРА

Георги Янков е роден в София през 1964 година. Завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат" през 1990 и пет години по-късно е поканен за асистент в същата специалност. От 2003 е доцент, а от 2010 професор по плакат в катедра „Плакат и визуална комуникация." От януари 2020 е Ректор на Националната художествена академия.

Янков работи над двадесет години в рекламата и е автор на много рекламни кампании и клипове. Той също се изявява в различни области на визуалните изкуства – плакат, графичен дизайн, обект, инсталация и други. Член на секция „Графичен дизайн" към СБХ. Съосновател и председател на New Vision International Group.

Участва в множество форуми за плакат, между които: Международно триенале на сценичния плакат – София; Международно биенале на хумора и сатирата – Габрово; Изложба по случай Деня на човешките права, Дворец на нациите – Женева; Изложба на българския плакат – Базел; Участва заедно с проф. Николай Младенов в проект „Поезия на стена" – посолство на Австрия в София. Други проекти включват: изложба „Право и справедливост" – Потсдам, Тунис, Мюнхен, Дюселдорф, Берлин, Културен институт, Лондон; Изложба „Обичам този филм", Casa Del Cinema – Рим, So Independent – Ню Йорк. Съпътстваща програма на 56-тото Венецианско биенале, Imago Mundi: Map of the New Art, Luciano; Benetton Collection, фондация „Джорджо Чини" – Венеция, Grayscale – Сърбия, Съвременен български хумористичен плакат – Австрия.

Носител е на редица награди за графичен дизайн и е имал редица самостоятелни изложби.

Автор:
ONE Gallery
Публикация:
10.02.2021 г. 15:47
Етикети:
Георги ЯнковСамостоятелна изложба
кинетична инсталация
"Лека майонеза"
Посетено:
1067
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32303-leka-mayoneza-samostoyatelna-izlozhba-na-georgi-yankov