Изложби

"Пейзажи от Вселената" - изложба на Васил Попов

1 - 19 февруари 2021 г., Галерия "Стубел"

"Пейзажи от Вселената" - изложба на Васил Попов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Стубел"
представя

"Пейзажи от Вселената"

Изложба на Васил Попов

1 - 19 февруари 2021

Вернисаж: 1 февруари, 17-20 часа
(при спазване на всички противоепидемични мерки)

      

Преди около година оригиналната и дълбока творческа личност на внезапно напусналия ни колега Васил Попов беше преоткрита в Галерия “Стубел”. Това беше експозиция, представила главното артистично амплоа на художника – ксилографията, печатната графика, гравюрата на дърво. Днес, отново в изложбеното пространство на “Стубел”, на публиката се предоставя възможност за поглед към друг сектор от обемния корпус произведения, останали като част от едно особено талантливо и за жалост недовършено творчество.

„Пейзажите от Вселената“ са пространна колекция от нефигуративните рисунки с темпера, част от които авторът, останал цял живот верен на своята дръзка неординерност в изкуството, е изпълнил в необичайно големи за този жанр формати. Тяхната въздействаща монументалност се допълва от друга, малко позната страна, регистрирала духовните пътешествия на художника из селенията на неизмеримото – неговите абстрактни „двуизмерни пластики“ от гипс. Изложбата е превърната в нещо като място за медитация, където балансът и хармонията между близкото и далечното, познатото и непознатото, тукашното и отвъдното, обяснимото и необяснимото могат да бъдат потърсени, вероятно дори намерени.

Филип Зидаров   

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Васил Попов е роден през 1958 година в Габрово. Завършва Художествена гимназия в София. Творческият му път започва с живопис и неконвенционални форми, но от 1986 година се отдава на гравюрата на дърво. Участва в редица международни биеналета и триеналета на графиката в България, Япония, Словения, Холандия, Полша, Финландия, САЩ, Испания. Носител е на множество награди.

В края на 90-те години Васил Попов започва да експериментира с абстрактни пластики от гипс и голямоформатни темперни творби, на които дава името „Пейзажи от Вселената“. Нарича ги „пейзажи на духа, запечатали краткостта на живота на еднодневката, кръговете на хилядолетно дърво, вселената на фантазията, лабиринта за пътешествия“.

Васил Попов има над двадесет самостоятелни изложби в България, Сърбия, Германия, Франция и Италия. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, градски галерии в страната.

Умира през 2018 г. в София.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.01.2021 г. 15:09
Етикети:
Посетено:
755
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32251-peyzazhi-ot-vselenata-izlozhba-na-vasil-popov