Изложби

„Пластове на времето“ - изложба акварел на Атанас Мацурев

26 януари – 14 февруари 2021 г., Галерия "Нюанс"

„Пластове на времето“ - изложба акварел на Атанас Мацурев

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Нюанс"
представя

Атанас Мацурев

„Пластове на времето“

Изложба акварел

26 януари – 14 февруари 2021 г.

* В пространствата на галерията се спазват всички противоепидемични мерки. Поставянето на маска е задължително, допускат се до петима посетители едновременно.

 

“Обиталища.
Там някой е живял, обичал,
страдал, заминавал.
Или някой друг.
Оставил е след себе си неща…
Помните ли?
Доста време е изтекло.
Личи по камъните.
Пластове на времето.
Тихо и незабележимо.
Бил съм там преди.
Скърцат дървени врати.
Отварят се.
И изведнъж си спомням.
Всичко.’
               Атанас Мацурев

Патината на времето винаги успява безгласно да разкаже историите и неволите си, съдбите, за които е била безразличен фон и радостите, на които е била съпричастен свидетел. С всеки пласт, който времето ни завещава се пренася във вечното един малък фрагмент от нашата, обща и нечия лична история. С цялото преклонение към остарялото и мъдро минало Атанас Мацурев създава работите за настоящата си изложба – “Пластове на времето”.

От 26 януари до 14 февруари галерия "Нюанс" ще ви представи харизматичните произведения на един от най-високо оценяваните в света акварелисти.

Атанас Мацурев рисува бавно, прецизно и обмислено. Характерът на неговите произведения някак надхвърля даденостите на акварела. Линиите са фини, няма случайни разливания, творческият му процес е контролиран и предварително премислен. Той рисува само от натура и дори в смразяващи студове можете да се натъкнете на рисуващия хрисимо, сред природата Атанас Мацурев. Произведенията му не изобразяват това, от което лесно окото може да се очарова. Те са възхита към тихото и позабравено минало, напластило историята си върху старите ожулени врати и обрасли, избелели фасади. Това е една приказка, в която знаем само малки парченца истина и останалото е оставено на въображението ни.

Преобразяването на трудно забележимото във възхитително е творческият и житейски смисъл на Атанас Мацурев. Работите му са призив към по-спокойно и смирено възприятие и съществуване, в което най-важните неща в живота да не бъдат засенчени от преходните и повърхностни такива.

Атанас Мацурев e акварелист, реалист, магически реалист. Самоук художник. Живее и работи в гр. София, България.
1975 – Роден в гр. Банско, България.
1994 – Завършва техникум по дърворезба и вътрешна архитектура в родния си град.
1996 – Премества се да живее в гр. София, България.
1998 – Открива акварела като изразно средство.
Член на IMWA (International Masters of Watercolor Alliance) и представител на България в организацията.

Има 16 самостоятелни изложби и много общи изложби по целия свят, носител е на престижни награди в България и чужбина, а творческата му биография е богата и разнообразна.

Произведения на художника са собственост на частни колекции и музеи в България, Испания, Турция, Англия, Гърция, Канада, Холандия, Белгия, Норвегия, Франция, Унгария, Италия, Китай, Тайланд, Русия, Германия и САЩ.

 

Автор:
Галерия "Нюанс"
Публикация:
22.01.2021 г. 15:37
Етикети:
Посетено:
1278
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32243-plastove-na-vremeto-izlozhba-akvarel-na-atanas-matsurev