Изложби

"Три пъти вътрешности" – самостоятелна изложба на Невена Екимова

22 януари – 30 май 2021, Музей на хумора и сатирата - Габрово

"Три пъти вътрешности" – самостоятелна изложба на Невена Екимова

 

◊ СЪБИТИЕТО

Музей на хумора и сатирата - Габрово
представя

"Три пъти вътрешности"

Самостоятелна изложба на Невена Екимова

22 януари – 30 май 2021

Музей на хумора и сатирата, зала 7

Откриване: 22 януари, 18:00 ч.
Онлайн турове: от 17:30 на български, от 17:45 на английски език

 

На 22 януари, петък, от 18:00 часа е откриването на първата за годината изложба в Музея на хумора и сатирата. Тя е със заглавие "Три пъти вътрешности" и е на габровската художничка Невена Екимова. За всички, които няма да присъстват на откриването, Невена ще направи два тура, които ще бъдат излъчени на живо във фейсбук страницата на музея. От 17:30 разходката ще се проведе на български, а от 17:45 на английски език.

Изложбата предлага на посетителя визуално-тактилна разходка из човека като интериор. Трите инсталации, условно разделящи пространството, отговарят на три ключови вътрешни състояния - страст, рутина, самота. Те, макар и банално общочовешки, имат силата да разклатят основите на душата и да преструктурират същността ни.

Интериорът „Тя обича сбогуванията“ е сцена на свръхестествено събитие, чието случване руши установени модели и предизвиква форми на живот. Посветен е на състоянието на върхово удоволствие и болка, причинено от сблъсъка с друго тяло. Нещо е безвъзвратно загубено, а нещо несъществуващо тепърва се заражда.

„Дървена сватба“ представя живота на младо семейство като фрагментиран документален разказ, ползващ за основа интериора на тесния им панелен апартамент. Повтарящото се ежедневие, балансът на силите и безброй малки и големи грижи изплуват върху твърди и меки повърхности.

„Кулоар/архив“ е тъмен коридор, разделящ двете дневни инсталации. Кулоарът въвежда посетителя в тишината на самия себе си. Насърчава взирането навътре и запълването на празното, било то с въпроси или с отговори.

 

◊ ЗА АВТОРА

Невена Екимова (родена през 1984) е художник от Габрово, дете на математици, на прехода и на първата рейв вълна в България. Изучава езици и изкуство в Швеция, Норвегия и Исландия. През 2019 година е номинирана за наградите за съвременно изкуство БАЗА и МОСТ. През 2020 участва в изложбите „Всичко (ни) е наред“, финансирана от Българския фонд за жените, и „Къде е скулптурата?“ в галерия Кредо Бонум.

Невена живее в родния си град, където заедно с Музея на хумора създава зрелищни интерактивни инсталации, последната от които е новата Огледална зала. Изкуството според Невена е опит да целунеш несъзнаваното. "Три пъти вътрешности" е втората й самостоятелна изложба.

*

Изложбата е осъществена с подкрепата на: Национален фонд Култура, Български фонд за жените, МАК ООД, Автосервиз Експрес, Кафе Библиотеката

_____________

Събитието се провежда в съответствие с предписаните противоепидемични мерки и до изчерпването на допустимите 30% от капацитета залата. В музея не се допускат гости без предпазни маски.

 

Автор:
Светлана Михайлова, Музей "Дом на хумора и сатирата"
Публикация:
22.01.2021 г. 12:38
Посетено:
890
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32237-tri-pati-vatreshnosti-samostoyatelna-izlozhba-na-nevena-ekimova