Изложби

"Рестарт" - изложба на Деян Янев, Калия Калъчева и Константин Костов

21 януари – 12 февруари 2021 г., Галерия „Ракурси“

"Рестарт" - изложба на Деян Янев, Калия Калъчева и Константин Костов

Деян Янев. Музей на парка.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Ракурси“
представя

„Рестарт“

 Деян Янев, Калия Калъчева и Константин Костов

21.01. – 12.02.2021

Вернисаж: 21.01.2021, четвъртък, 17-20 ч.
Галерия „Ракурси“ - София, ул. ”Хан Крум” 4а

 

Галерия „Ракурси“ има удоволствието да представи произведения на трима автори от младото поколение – Деян Янев, Калия Калъчева и Константин Костов.

Изложбата „Рестарт“, в която те излагат своите работи, създадени по време пандемията или свързани с нея, е част от проекта на галерия „Ракурси“ „Изкуството като средство за преодоляване на стреса от глобалната криза“. Проектът е насочен към привличане на младежка аудитория и среща с млади представители на изкуството и техните произведения. Намерението ни е да допринесем за преодоляване на негативните последици от ограниченията, предизвикани от епидемията от COVID 19 и у двете страни. Желанието ни е да подкрепим и творците в периода на изолация и да подпомогнем цялостния процес на връщане към нормален живот и пълноценно представяне на тяхното изкуство пред публиката.

Деян Янев показва маслени платна и серия от рисунки, родени от живота по време на карантината. Характеризиращи се с точност и майсторство, неговите рисунки са вълнуващи, сложни, подтикващи към наблюдение и размисъл. Сюрреалистичните произведения на младия автор провокират начина на мислене и осъзнаване на света и поставят ситуациите, с които ни срещна кризата в напълно различна перспектива.

Произведенията на Калия Калъчева, независимо дали представят интериори или екстериори, със своите лъскави повърхности и фигури от птичи поглед, създават нов вид, нереален пейзаж, отразяващ усещането на особения момент, в който живеем. Той е свързан с конкретни пространствени и времеви измерения и изразява субективни настроения, което го превръща в психологическа композиция.

Константин Костов показва серия от живописни работи, представящи инструментите, необходими за справяне с кризата – инструменти за оцеляване, изследване, разширяване.  Работите му са философски, резултат от самовглъбяване. Авторът насочва своето внимание към литературата, където търси отговори на въпросите, които го занимават. Според него, изолацията е довела до осъзнаване на ценността, крехкостта и уязвимостта на света и връщане към хуманното и духовно измерение.

Проектът се осъществява в партньорство с Националната школа по мениджмънт http://www.nbschool.eu/  и Playback театър Storycatchers  https://www.facebook.com/Storycatchers.pt/.

Проектът се реализира с подкрепата на програма „Публики“ на НФК.

Румяна Йонева

Автор:
Галерия "Ракурси"
Публикация:
19.01.2021 г. 12:49
Посетено:
973
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32225-restart-izlozhba-na-deyan-yanev-kaliya-kalacheva-i-konstantin-kostov