Изложби

"Блок №5" - изложба на Ева Тенева-Зайкоф

20 януари - 20 февруари 2021 г., Галерия-книжарница "София Прес"

"Блок №5" - изложба на Ева Тенева-Зайкоф

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница „София Прес“
представя

„Блок №5“

Изложба на Ева Тенева-Зайкоф

20.01.2021 г. - 20.02.2021 г.

 

"Блок №5" е заглавието на изложбата на Ева Тенева-Зайкоф, която се открива на 20 януари 2021 г. в галерия-книжарница София Прес.

Изложбата има ретроспективен характер и включва рисунки, фотография, графика и живопис, видео архив и експерименти, както и мили спомени, предмети на големи художници и сантиментални кътове посветени на учителите и менторите, близките и учениците на авторката.

„Детските спомени са най-красиви, те подхранват целия ни живот, а въображението, ако го съхраним, остава най-важният ни архив от чувства и усещания. Моята малка първа папка е моето съкровище, моята метална кутия за моливи от ученичеството ми е кутията ми за бижута. Нищо не може да се сравни с емоцията на снимките, с аналоговото рисуване и писане на шрифтове. Ръката, която те води, учителят, който изважда на бял свят това, което носиш, ти дава сили да стигнеш неподозирани светове и върхове.

Изложбата събира малки кътове с големи хора, приятели и невероятните ми мотиватори преподаватели, учители и съветници във времето, които ми дадоха тласък за това, което съм - Климбо - моят кръстник, Андрей Сугарев, Венцислав Боянов, Едмонд Демирджиян, проф. Александър Станев и Александър Дяков и други. Спомени, предмети, визуален и аудио архив, ще разкаже моята история от 5-годишна до днес. Рисунки, графични и живописни работи, нестандартни експерименти и пърформанс, фотография, принтове, мода, превод, идеи кои осъществени, кои чакащи в моето ателие да им дойде времето. Ученици и последователи, изключителни креативни приятели, които рисуват и се вдъхновяват в моето студио. Работилници, проекти и не на последно място исторически, политически стилове в изразните средства, виртуална мотивация и помощ за душата. Всички, които са били до мен и са част от моя арт свят.“

Ева Тенева-Зайкоф

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Ева Тенева-Зайкоф

1988-1998 - НХА - специалност графика в класа на проф. Галилей Симеонов; участия в общи художествени изложби с рисунки, графични листове и други, есенен салон и триенале на графиката, още като студентка. Член на Форум българска мода, участия в модните дефилета с колекция от облекла, работа като фотограф, сторибордист, илюстрация и др.

2000-2010 г. - член на СБХ в секция 13, пърформанси - участия в галериите на СБХ, в София Ъндъргаунд, Пловдив, Аполония, Галерия ХХL, графични експерименти и нестандартни инсталации с огън и флуоресцентен ефект - повод започване на работа в рекламна агенция като Арт Директор. Превод на книгата “Импресионизмът” и пърформанс в Градската галерия за представянето ѝ.

2010-2020 - “Доктори без маски” (проект, който е в ход) - изложба и каталог на издателство Фо, част от италиански каталог посветен на 500 годишнината на Рафаело.Участия в най-интересните събития в историята на българската реклама. Корица на издателство Brill, (на проф. Павел Павлович - арабист и преподавател, станала книга на годината за 2015 г.), “Другата цензура”- самостоятелна изложба в кино "Одеон". Цикълът 50/50 изложби (Фифти-фифти)  в галерия Сердика. Провежда творчески работилници с български и чуждестранни автори, както и уроци, семинари - дигитални и присъствени, с желанието да предаде, това, което знае на тези, които могат, но няма кой да ги подкрепи.

Член-учредител на Сдружението “Златни ръце”, заедно с Ивайло Дженев - зам. председател на СБХ и д-р Ангел Кърлов - хирург и онколог, чиято цел е да подпомага медици и артисти и е продължението на каузата, която авторката развива успешно.

 

Автор: Олимпия Даниел
14.01.2021 г. 12:47
Посетено: 735
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32212-blok-5-izlozhba-na-eva-teneva-zaykof