Изложби

"Как да станеш най-добрия художник на света" - изложба на Мич Брезунек

15 януари – 26 февруари 2021 г., ИСИ - София

"Как да станеш най-добрия художник на света" - изложба на Мич Брезунек

 

◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София
представя

Мич Брезунек

Как да станеш най-добрия художник на света

15 януари – 26 февруари 2021 г.

Куратори: Правдолюб Иванов и Красимир Терзиев
 

През 2020 г. Мич Брезунек прави игралния си филм "Как да станеш най-добрия художник на света". Филмът е игрален, не само заради фикционалния сюжет и превъплъщенията на героите, но и заради играта с формàтите на съвременния маркетинг, в които религиозни или финансови гурута предлагат чудодейни решения на сложния съвременен свят. Във филма главният герой - майсторът на живописта Дъг обещава да превърне който и да е зрител в най-добрия художник на света само в рамките на десет урока. Десетте урока засягат важните избори в света на изкуството: медията, идеята, темите, цветовете, дрескодът, рискът, пазарът, интернет, жената. Всички тези важни избори са инсценирани нагледно с голямо количество обекти, някои от които играят ролята на произведения на изкуството, а други са просто инвентар. Тези обекти имат двойна идентичност. От една страна те са образи, призовани от въображението на автора за екранен живот. От друга страна, според своята материалност и близостта с оригиналния почерк на автора, спокойно можем да ги разглеждаме като художествени произведения, сами по себе си.

Тази игра на отражения, двойници и миражи е обект на настоящата изложба, която, уж така, леко, между насмешката и абсурда, се опитва да задава болезнени въпроси за системата на функциониране на изкуството в условията на глобалния пазар на афекта и жестока конкуренция за видимост. Система, сама по себе си, наситена с парадокси, отражения и двойници. Система, в която критиката, бунта, радикалните жестове съжителстват (а понякога съвпадат) с пазарни трикове, схеми и маркетинг фантасмагории.
 

В курса на изложбата ще представим нов лимитиран тираж на филма на Мич Брезунек "Как да станеш най-добрия художник на света" в изненадващия (добре забравен) формат на VHS видео касета в оригинална кутия и авторска книжка.

 

◊ ЗА АВТОРА

Мич Брезунек (р. Франция, 1989 г.) живее и работи в Пловдив. Завършва пластични изкуства в Beaux Art Academy в Лориент, Франция. Използва различни медии в работния си процес като керамика, живопис, видео инсталация, анимация, рисунка. Мич Брезунек е член на художествения колектив Ouest Fisting Лориент (2013-2017). Колективът е част от графичната ъндърграунд култура с фензин, ситопечат, DYE, видео и други.

През 2017 г. Æther София представя самостоятелната му изложба Incubus с куратор Войн де Войн. През 2018 г. следва самостоятелната му изложба Venus Ritual в галерия L'Union, Пловдив и участието му в изложбата Shock und Schrecken, в Гьоте-институт България с куратор Стефка Цанева.

През 2019 е част от изложбата Art Start в галерия Credo Bonum, курирана от Весела Ножарова и Стефка Цанева; Стоките на времето, Гьоте-институт България с куратор Анастасия Скворцова; Живот в пластмаса, Кафе Artnews, Пловдив, курирана от галерия Сариев; Фон млад художник, Данчовата къща, Пловдив, курирана от галерия Сариев; Sofia Art Week, Underground Gallery, София, куратор Voin de Voin.

През 2020 г. участва отново в Sofia Art Week в Æther София, където показва за пръв път филма си "Как да станеш най-добрият художник на света".

 

Автор:
ИСИ-София
Публикация:
14.01.2021 г. 13:19
Посетено:
1397
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32196-kak-da-stanesh-nay-dobriya-hudozhnik-na-sveta-izlozhba-na-mich-brezunek