Изложби

Изложба от лендарт пленер "Между пясък и пяна"

11-15 януари 2021 г., Галерия-книжарница „София Прес“

Изложба от лендарт пленер "Между пясък и пяна"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница „София Прес“
представя

Изложба от лендарт пленер „Между пясък и пяна"
от проект „АRTгументи" на СУ „Св. Климент Охридски"
 

В края на лятото, когато то още не си беше отишло, и в началото на ненастъпилата есен, се състоя лендарт пленерът „Между пясък и пяна" в гр. Китен. Той е част от проекта „АRTгументи" и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд научни изследвания, СУ.

Тази художествена форма (лендарт) е избрана неслучайно. Освен с различните си сривове, катаклизми и пандемия, тази година, уви, се запомня и с раздялата ни със световно име в лендарта – Христо Явашев–Кристо, както и с изкуствоведа Димитър Грозданов, който създаде фестивала „Процес-Пространство", включващ и лендарт.

Проектът се реализира от катедра „Визуални изкуства" към Факултет за науки за образованието и изкуствата на Софийски университет „Св. Климент Охридски", ръководител е проф. д-р Бисера Вълева и със съдействието на галерия-книжарница „София Прес".

В лендарта художниците „аргументират" своите ефимерни усещания, материализирани сред природата, запечатани на цифров носител, провокирани и създадени от неуловимите човешки емоции и разчитащи на „съавторството" на стихиите... Художниците се фокусират върху „ненужните", изхвърлените, маргинализирани предмети, които нямат утилитарно приложение, но са открити и „разпознати" като важни за процеса на правене на художествена творба.

Концепцията на този пленер е обвързана с философията на Халил Джубран, по специално със сентенцията му от едноименното издание (Пясък и пяна) „Вечно крача по този бряг, между пясък и пяна. Приливът ще изличи стъпките ми, вятърът ще отвее пяната...."

Арт-събитието има за цел да срещне различни артисти, от различни страни, с различна художествена концепция. Да събере традиционни художници с концептуалното изкуство, да провокира у различните хората определена артистична реакция, да срещне случайните плажуващи с неслучайно направените инсталации, да реализира различните произведения като овеществената визуална емоция.

В лендарт пленера взеха участие: доц. д-р Анна Цоловска, доц. д-р Ана Милованович (Белградски университет), проф. д-р Бисера Вълева, гл. ас. д-р Венцислава Стоянова, докторант Виолета Апостолова, ас. д-р Красимира Дренска, докторант Марина Александрова, проф. д-р Орлин Дворянов, ас. д-р Цвета Петрова.

Техните работи овеществяват ефимерността и узаконяват илюзията, опитват се да установят персонални артистични граници в амалгама от спомени, сънища и пясък. Част от реализациите иронично намигат към обекти на вдъхновение или с донкихотовски устрем заявяват гражданска позиция, донякъде осъзнат в обречеността си бунт.

Инсталациите, създадени по време на пленера „Между пясък и пяна" напълно се вписват в определението на Умберто Еко за „отворената творба", тъй като под въздействие на състоянието на природата и намесата на хората претърпяват промени. Но, съгласно началото на цитата от Халил Джубран, краят подсказва създаването на нова среда за нов лендарт:

„Вечно крача по този бряг, между пясък и пяна. Приливът ще изличи стъпките ми, вятърът ще отвее пяната...Ала морето и брегът ще пребъдат вовеки." 

 

Автор:
Олимпия Даниел
Публикация:
04.01.2021 г. 15:09
Етикети:
СУ „Св. Климент Охридски"лендарт пленеризложбаГалерия-книжарница „София Прес“
проф. д-р Бисера Вълева
проект „АRTгументи"
"Между пясък и пяна"
Халил Джубран
Посетено:
927
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32173-izlozhba-ot-lendart-plener-mezhdu-pyasak-i-pyana