Изложби

София куиър форум 2020: История на преобличането в България

Изложба в галерия "Структура", 05 януари - 05 февруари 2021

София куиър форум 2020: История на преобличането в България

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Структура"
представя

София куиър форум 2020: История на преобличането в България

Проект на художниците Ясен Згуровски и Боряна Росса

05 януари - 05 февруари 2021 

 

Тази година форумът е посветен на историята на драг пърформанса в България с фокус върху 90-те и има за цел да създаде широко достъпна информационна база, която ще провокира разговор между поколения драг изпълнители и тези, които се вдъхновяват от тях, включвайки центрове на драг пърформанса от цялата страна. Той се провежда в галерия "Структура" и онлайн на: http://dragbg.sofiaqueerforum.org

Изложбата в галерия "Структура" представя произведения на Войн де Войн, Иво Димчев, Ясен Згуровски, Даниела Костова, Лубри, Боряна Росса, Калин Серапионов, Кристиян Чалъков и Михаил Вучков, включваща и кратка версия на интервютата с драг кралици и хора на изкуството, чиито пълни версии ще бъдат постепенно публикувани в онлайн архива. Боряна Росса ще представи „Коренището на преобличането" – спекулативна схема, състояща се от 15 нейни портретни рисунки на драг кралици и дейци на изкуството, която показва взаимовръзките или контрастите между драг сцената и изкуствата. 

Типично за унисекс и техно естетиката на 90-те, драг културата е широко разпространена като комерсиално направление в модата и музиката, и определя профила на новото и младежкото от тези години в световен мащаб. Специфично за българската ситуация е, че въпреки субкултурността на драг сцената тя е широко приета и не е типична само за куиър средите, както на други места. „Спартакус" в София и Варна, „Калигула" в Пловдив, „Оскар Уайлд" и „Александър" във Варна не са просто „гей барове": в тях ходят и хетеросексуални хора, а самата общност на посетителите на клуба е допълнително създавана от избора на фейс-контрола на входа, който преценява дали външния вид подхожда на куиър и драг атмосферата в бара, без непременно да визира сексуалността на всеки един от посетителите. Екстравагантните и често преувеличени превъплъщения в другия пол са високо ценени и включени. Поради това включване сцената е силно вдъхновяваща за поколенията художници и културни дейци, започнали своята кариера през 90-те, и поставя началото на художествено изразяване и начин на живот със своето влияние и днес.

В архива и изложбата на София куиър форум тази година ще бъдат представени документални фото и видео материали на драг кралици, участвали в програмата на легендарни клубни сцени като „Спартакус" (София), „Оскар Уайлд" и „Александър" (Варна) и „Калигула" (Пловдив). Материалите ще бъдат съпроводени от серия интервюта с кралиците, както и с театрални режисьори и артисти, които показват изключително силното влияние на тази клубна среда върху театъра, музиката, телевизията, модата и лайфстайл изданията от 90-те. Форумът ще проследи и връзката на този феномен с по-новите явления в тази област като Куиър въртележка, House of Diva Station и House of Benediction.

По време на София куиър форум драг пърформансът ще бъде поставен в исторически контекст. Темата за преобличането е била винаги актуална и присъства в много разнообразни пластове на българската култура от векове. Примери са народните традиции на преобличане на мъже като жени и на жени като мъже от времето на траките, уникални за нашата страна и почти непредставени в съседните на нас култури. Тези традиции продължават да присъстват широко в българския фолклор и в религиозните обреди, като обичаите по време на Бабинден, ритуалът совойница, кукерските празници и др. Подобни ритуали и тяхното сравнително разглеждане с днешния ден отразяват не само пластичността на човешката сексуалност, но и поливалентността на половите роли в обществото.

*

Това издание на СКФ е подкрепено от програма "Публики" на Национален фонд Култура.

 

Автор:
Галерия "Структура"
Публикация:
02.01.2021 г. 13:43
Етикети:
Боряна РоссаЯсен ЗгуровскиизложбаГалерия "Структура"
История на преобличането в България
София куиър форум 2020
Посетено:
783
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32168-sofiya-kuiar-forum-2020-istoriya-na-preoblichaneto-v-balgariya