Изложби

"По залез" - изложба живопис и акварел на Любен Зидаров

21 декември 2020 - 19 януари 2021, Галерия "Ракурси"

"По залез" - изложба живопис и акварел на Любен Зидаров

Любен Зидаров. "Баби в тревога"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Ракурси"
представя

По залѣзъ

Пѫстра изложба

на

Любен Зидаров

Живопис и акварел

21 декември 2020 - 19 януари 2021

 

Галерия „Ракурси“ има удоволствието да представи изложбата „По залез“, живопис и акварел на Любен Зидаров.

Роден през 1923 г., Любен Зидаров днес е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори, посветил над седем десетилетия на илюстрацията за деца и за възрастни и на изкуството на книгата. Освен илюстратор, през последните четири десетилетия Любен Зидаров се разви като един особено оригинален живописец. От своеобразното си завръщане към жанра през 1979 г. с изложбата „Автопортрети“ на Шипка 6,  той разви свой неподражаем стил и пластичен език в областите на кавалетната маслената картина и на акварела, демонстриран в десетки самостоятелни изложби в множество галерии в страната и извън граница.  

Настоящата изложба показва за пръв път пред публика най-новите творби на Любен Зидаров, създадени през изминалата година, за които авторът споделя:

„Не знам доколко имам основание да вярвам, че нарисуваното по залез няма да разочарова зрителя. Дали то е крачка напред или пък назад – не зная. Завръщане към спомените през фокуса на късните години на други вълнения, в обстановка на противоречия, сблъсъци и изненади, които отвеждат мисълта другаде.

Радвам се, че Галерия "Ракурси" даде път на „Залеза“ – завършек на дългата поредица мои изложби. Но, според варосаните старци от двата изложени автопортрета – с четки в двете ръце, за живопис и за акварел, залезът едва ли е завършек.

Любен Зидаров,
Ноември, 2020  

 

◊ ХУДОЖНИКЪТ

Любен Зидаров. Завършил живопис в софийската Художествена академия през 1948 г., Зидаров започва творческия си път в областта на илюстрацията, който никога на изоставя. Илюстрирал е стотици книги, между които по-няколко различния издания на класически произведения на световната литература за млади читатели, като  „Андерсенови приказки , „Приказки на Шехеразада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Том Сойер“, „Принцът и просякът“,“, „Чичо Томовата колиба“, „Хофманови разкази“ приказките на Оскар Уайлд, приключенските романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, а също и на някои от най-значимите български писатели – Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.

Любен Зидаров е и един от създателите на рисувания комикс в България и на модерното течение в българската илюстрация. Той е и един от основателите през 1957 г. на първото у нас илюстровано списание за деца, „Славейче“.  Същевременно, той илюстрира и редица произведения на литературата за възрастни, например неговите знаменити линогравюри към поезията на Яворов.

Неговият илюстраторски талант е оценен в световен мащаб - сребърен и златен медал от панаирите на книгата в Лайпциг и Москва; носител е на Наградата на СБХ за илюстрация на името на Борис Ангелушев; бил е сред финалистите, номинирани за Международната Андерсенова награда и за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.

Оставащ в активна творческа кондиция и с най-новите си произведения, Любен Зидаров по всяка вероятност в момента е най-възрастният действащ илюстратор в света. През 2019 г. той нарисува кориците на юбилейното българско издание на книгите за Хари Потър. До края на 2020 г. предстои отпечатването на най-новия вариант (шести за период от 60 години) на илюстрациите към Андерсеновите приказки.

 

Автор:
Галерия "Ракурси"
Публикация:
18.12.2020 г. 15:26
Посетено:
1000
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32136-po-zalez-izlozhba-zhivopis-i-akvarel-na-lyuben-zidarov