Изложби

Мариела Гемишева. Сън.

21, 22, 23 декември 2020, Галерия "Структура"

Мариела Гемишева. Сън.

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Структура"
представя

Сън

Мариела Гемишева

21, 22, 23 декември 2020, 17.00-21.00 часа 

Галерията си запазва правото на промени спрямо предписанията за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.
 
 
Проектът в галерия "Структура" завършва няколкогодишен цикъл от работи, посветени на границата между красотата и насилието, между живота и смъртта. За отправна точка е използван родният град на художничката Казанлък, известен със своите розови масиви и скъпоценното розово масло, с военния завод, произвеждащ оръжия и боеприпаси, с „Долината на тракийските царе“, в която са разположени множество древни гробници.
 
През 2011 г. за представянето си в Галерия в чекмедже „Ogms“ Мариела Гемишева пълни гилзи със смес от розово масло и барут, създавайки най-убийствено страстния парфюм на всички времена в работата “Guns and Roses Oil”. Свързването на една от основните съставки на бюти индустрията с фабрикуването на артикули за смърт създава тази динамитна комбинация. Художничката развива идеята си в едноименния пърформанс от 2015-та година, осъществен в емблематичната за град Казанлък „Шипкова къща“. Специално преработените за проекта гилзи, капсули и куршуми са превърнати в „мускали“.
 
През 2018 Мариела Гемишева представя инсталацията „Модни обекти в цветовете на розата“ – художествено-концептуална намеса в тематичните пространствата на музея на маслодайната розата в Казанлък, където меки розови скулптури активно „оживяват” и дават нов пулс на „застиналата” музейна експозиция.
 
„Secret Performance“ е реализиран през 2019 г. в могилната гробница „Грифони“ от III – IV в. пр. Хр. в долината на тракийските владетели край Казанлък. Това е своеобразен автопортрет на авторката като музеен експонат в специално състояние на сън само и единствено пред камерата на Калин Серапионов.
 
Инсталацията в галерия "Структура" завършва трилогията, като свързва реалното с нематериалното. Откровеността на действителността се сблъсква със зоната на сънищата. Границата между двете става почти невидима. От древността през близката история до изкушенията на настоящето – Мариела Гемишева създава красива визуална среда, наситена с множество остри коментари за света, който обитаваме и за собственото ни място в него.
 
Проектите са осъществени със съдействието на Община Казанлък, Исторически музей „Искра“, „Музей на розата“ и Арсенал АД, Казанлък.
 
Доц. д-р Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплините „Моден проект“, “Модата на 20-ти Век“ и „Модата като спектакъл“ в специалност „Мода“ към Национална художествена академия. Мариела Гемишева е известна с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. В международни, групови и самостоятелни проекти Мариела Гемишева е работила с куратори като Яра Бубнова, Мария Василева, Харалд Зееман, Питър Вайбъл, Еда Чуфер, Роджър Коновър, Хедвиг Заксенхубер, Набойша Вилич, Гергана Мудова и др. Нейни работи са притежание на музейни институции като Софийска градска художествена галерия, ESSL MUSEUM – Виена, Gass Art Gallery – Tорино, както и на много други частни и публични галерии и колекции.
http://www.marielagemisheva.com
Автор:
Галерия "Структура"
Публикация:
16.12.2020 г. 15:42
Посетено:
901
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32116-mariela-gemisheva-san