Изложби

"Обичам те, любими" - сборна изложба в памет на Йордан Петков - основател на Арт Галерия "Ларго"

Втора част. 10 декември 2020 – 20 януари 2021

"Обичам те, любими" - сборна изложба в памет на Йордан Петков - основател на Арт Галерия "Ларго"

Светлин Ненов. „В памет на Данчо”

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

"Обичам те, любими"

Сборна изложба в памет на Йордан Петков - основател на Арт Галерия "Ларго" 

Втора част

10.12.2020 – 20.01.2021

 

От 26 ноември галерия "Ларго" представя изложбата „Обичам те, любими” в памет на рано напусналия ни Йордан Петков. В първата част на изложбата показахме картини от колекцията на семейството на Йордан и Нели - основателите на галерия "Ларго". 

От 10 декември 2020, във втората част на изложбата ще покажем произведения на художници, които познаваха и ценяха Данчо и са подготвили по една творба специално за тази изложба. Това са Александър Димитров, Ангел Герджиков, Анна Тихонова-Йорданова, Боян Янев, Валентина Чернева, Валери Ценов, Васил Василев, Венцислав Марков, Владимир Киров, Георги Йорданов, Димитър Борисов, Димитър Войнов-син, Димо Колибаров, Димо Миланов, Елисавета Ангелова, Живко Дончев, Илия Желев, Лора Маринова, Марина Варенцова-Русева, Милен Маринов, Милена Димитрова- Лена, Николай Ангелов-Гари, Николай Добрев, Николай Русев, Росен Рашев-Рошпака, Светла Косева, Светлин Ненов, Стефан Георгиев, Христо Керин, Цветан Лазаров, Юлиан Йорданов, Юлий Шумарев, Яна Любенова. Тема на изложбата е Любовта. На нея са посветени и творбите.

Голяма част от картините в експозицията са рисувани специално за случая, но няколко от тях са създадени преди години и никога не са показвани в изложба. Така за първи път ще видим картината на Милен Маринов „Белези” от 1998 година и литографията на Димо Колибаров „Влез в градината на суетата” от 1999 година. Особено вълнуващо е, че тези творби като че ли са създадени специално за тази изложба и представата, че сякаш са чакали повече от 20 години, за да бъдат видяни, им придава още по-голямо въздействие. Маслото на Милен ни напомня, че всяка раздяла с любовта на живота ни, независимо от причината,  ни оставя дълбоки белези, често невидими, но все така болезнени. В картината на варненеца белезите са забележими, защото платното е буквално срязано на шест места от нож преди 22 години. В навечерието на изложбата варненския художник го реставрира, запълвайки белезите с друго платно, обагрено в червено, от което картината придобива нов живот и силно въздействие. Литографията на Димо Колибаров ни показва един ангел, издигнат на крилете на любовта, на прага на райската градина, където всичко е красиво, разцъфнало, в апогея на живота. Но това е само един преходен миг, напомня ни художникът чрез заглавието, една мимолетна суета. И като мъдрец, какъвто всъщност е всеки един творец, Колибаров ни напомня, че красотата е мимолетна, но тази мимолетност и преходност я прави още по-значима. Ние сме тук и сега, и не трябва да пропускаме мимолетните мигове от живота ни, които карат сърцето ни да замре.

В изложбата художниците интерпретират вечната тема за любовта по различен начин, но във почти всяка от творбите присъства силната връзка между двама души, които се обичат толкова много, че дори смъртта не ще ги раздели. В картините на Владимир Киров и Цветан Лазаров ще открием мъжа като безплътна сянка, като ангел, пазещ своята любима. В интерпретацията на Ангел Герджиков и Елисавета Ангелова жената е като спомен, избледняваща снимка, мелодия, напомняща за любовта. Лора Маринова ни разказва с четка и бои легендата за любовта, в която двамата влюбени са заедно както във живота, така и в полета към вечността. В платната на варненците Георги Йорданов и Димитър Борисов любовта е в първата среща, първото докосване, безмълвното общуване на двама души, които са открили сродната си душа. В картината „Любими” на пловдивския виртуоз на четката Валери Ценов откриваме как любовта ни кара да потънем в очите на другия и осветява целия ни свят в ангелска, небесна светлина. За Александър Димитров любовта на двама души е в сливането им в едно, а за тачения варненски художник Васил Василев любовта е, когато на един мъж му порастват криле от погледа на неговата любима. Изключително въздействащ е диптихът на Димитър Войнов – син „Заедно”, изпълнена почти графично маслена живопис. В творбите ще открием библейски препратки, които могат да бъдат тълкувани различно, в зависимост от душевната нагласа на гледащия, в което е безценната сила на изкуството.

С любов и благодарност представяме картината на Светлин Ненов „В памет на Данчо”, рисувана специално за тъжния повод на изложбата. В композицията на картината обичаният варненски художник е включил обложката на любимия албум на Данчо от любимата му група „Пинк Флойд” – „Тъмната Страна на Луната”. Ако перифразираме финала на песента от албума „Време”: „времето отмина, песента свърши, а имах толкова много да ви кажа”, ще завършим с тъжната поанта на изложбата – мимолетно е съществуването ни на този свят, след нас остават песъчинки спомени, а времето никога не ни стига за всичко, което сме започнали, което сме искали да кажем или да направим. Накрая след нас остава само любовта!

Заради забраната за провеждане на културни мероприятия откриване на изложбата няма да има. Всеки, който желае, може да разгледа творбите от 10 декември на живо в галерия "Ларго" във Варна, ул. "Хан Крум" № 8 или онлайн в сайта на галерията на www.largogallery.com. Изложбата продължава до 20 януари 2021 година.                                                                    

Нели Вълчева

 

Автор:
Арт Галерия "Ларго"
Публикация:
10.12.2020 г. 14:33
Посетено:
1003
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32088-obicham-te-lyubimi-sborna-izlozhba-v-pamet-na-yordan-petkov-osnovatel-na-art-galeriya-largo