Изложби

"Обичам те, любими" - сборна изложба в памет на Йордан Петков - основател на Арт Галерия "Ларго"

Първа част на изложбата: Tворби от фонда на галерията

"Обичам те, любими" - сборна изложба в памет на Йордан Петков - основател на Арт Галерия "Ларго"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

„Обичам те, любими“

Сборна изложба в памет на Йордан Петков - основател на Арт Галерия "Ларго" 

26.11.2020 – 20.01.2021

Вернисаж – четвъртък, 26.11.2020 г., 14:00-18:30 часа 

 

В навечерието на дванадесетия си рожден ден Арт Галерия "Ларго" ще отбележи едно тъжно за галерията събитие. На 7 ноември 2020 година ни напусна основателят на галерията Йордан Петков. Той беше създател и стожер на галерията, морална и материална опора на нейния екип – съпругата му Нели Вълчева и двете му дъщери Светослава и Милена, които в различни периоди бяха галеристи. За дванадесетте години на своето съществуване галерията беше като втори дом за Данчо. Любовта му към изкуството намери своя израз в създаването и поддържането на този оазис на красотата. Галерия "Ларго" се превърна в гостоприемен дом на стотици изложби, на хиляди картини и скулптури, в любимо и приятелско място за стотици художници и ценители. Галерията беше за Данчо мисия – мисията да дадеш нещо важно на другите, да създадеш нещо ценно и полезно за обществото. В дванадесетте години на нейното съществуване е имало много трудни моменти, много моменти, в които сме били на крачка от отказване. Но в тези моменти Данчо винаги е казвал, че животът не е само цели, пари и сметки, печалби и финансова стабилност. И винаги е вярвал, че галерията създава нещо, което не може да се измери в пари, нещо, което е отвъд дребното, незначителното, ежедневните суетни, страховете и човешките ни слабости. Тя е място за красота, за духовно пречистване, дом на нещо безценно и непреходно – изкуството. Нито за миг в тези дванадесет години Данчо не изпита колебание или съмнение дали да я има. И ето, неговата трета рожба – галерия "Ларго", е все още тук и ще бъде тук, за да го помним и да продължим чрез нея неговото дело.

От 26 ноември в памет на Йордан Петков галерия "Ларго" ще покаже сборна изложба от две части.

В първата част на изложбата ще представим творби от семейната колекция – живопис, графика, акварел и скулптура. Събирани с много любов, те представят едни от най-добрите съвременни български художници, повечето от тях – близки приятели на основателите на галерия "Ларго" Йордан и Нели. Колекцията ще може да бъде видяна до 9 декември.

От 10 декември, във втората част на изложбата ще покажем произведения на художници, които познаваха и ценяха Данчо и са създали по една творба специално за тази изложба. Това са Александър Димитров, Ангел Герджиков, Анна Тихонова-Йорданова, Боян Янев, Валентина Чернева, Валери Ценов, Васил Василев, Венцислав Марков, Владимир Киров, Георги Йорданов, Димитър Борисов, Димитър Войнов – син, Димо Колибаров, Димо Миланов, Елисавета Ангелова, Живко Дончев, Илия Желев, Лора Маринова, Марина Варенцова-Русева, Милен Маринов, Милена Димитрова-Лена, Николай Ангелов-Гари, Николай Добрев, Николай Няголов, Николай Русев, Росен Рашев–Рошпака, Светла Косева, Светлин Ненов, Стефан Георгиев, Христо Керин, Цветан Лазаров, Юлиан Йорданов, Юлий Шумарев, Яна Любенова. Тема на изложбата е Любовта. На нея са посветени и творбите.

В навечерието на Коледните празници всеки човек, който има късмета да има семейство и хора, които да обича, започва да мечтае. Мечтае за това, как на празника ще бъде с любимите си хора, мечтае за това, как те ще бъдат здрави и щастливи, мечтае за това, как ще може да ги зарадва с мечтани подаръци, мечтае за това, как в празничните дни ще може да ги прегърне и да ги притисне до сърцето си. Любовта е тази, която е най-важна в живота ни. Любовта към спътника в живота ни, любовта към децата ни, към родителите ни, към приятелите ни. И на тази любов ще бъде посветена настоящата изложба!

Вернисажът е на 26 ноември 2020 г. от 14:00 до 18:30 часа в Арт Галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" № 8, Варна. Изложбата ще може да бъде разгледана и в сайта на галерията на www.largogallery.com.        

Нели Вълчева

 

Автор:
Арт Галерия "Ларго"
Публикация:
25.11.2020 г. 18:00
Посетено:
1250
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32030-obicham-te-lyubimi-sborna-izlozhba-v-pamet-na-yordan-petkov-osnovatel-na-art-galeriya-largo