Изложби

"Зима на село" - изложба живопис на Димитър Вецин

24 ноември – 12 декември 2020, галерия "Париж"

"Зима на село" - изложба живопис на Димитър Вецин

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Париж" представя

Димитър Вецин

"Зима на село"

изложба живопис

24.11. – 12.12.2020

 

На 24 ноември за осма поредна година, галерия „Париж“ ще открие традиционната изложба на Димитър Вецин - този път под заглавието „Зима на село“.

Въпреки усложнената обстановка от Ковид-19 и липсата на откривания, животът продължава, а Димитър Вецин навърши през март 2020 г. цели седемдесет години! Тази изложба ще ознаменува кръглия юбилей, а като подарък към почитателите, Вецин е нарисувал предимно зимни картини, които са любими на всички.

Платната, които са специално създадени за експозицията са четиринадесет на брой, като ще бъдат показани още три творби от по-стари изложби в галерията.

Зима на село“ отново ни прехвърля в любимото място на автора – празниците от неговото родно място, където къщите са пълни, хората се извиват, тъпаните бият, пързалките се огласят от детските викове, кучетата радостно лаят, а бабите и майките готвят вкусните празнични гозби. Коледата наближава и никой не може да я спре. И дори ние през тази година да не можем да се съберем с роднините си, то поне можем да гледаме тези преливащи от щастие и задружност картини и мислено да бъдем децата на шейните или пък да си поговорим с развеселените съседи, а защо да не извървим и стръмната пътека по заснежения хълм и да влезем в притихналата малка селска църква.

Има и две по-различни картини - „Лудият клоун“ и „Сънят на музиканта“. Там творецът е в центъра на картината, всеки потънал в своето състояние на замечтаност, клоунът - сам в гората и обграден от весели подскачащи кученца, а музикантът - свирещ на цигулка, но сякаш се намира в малка китна Виена - зад него опера, отстрани цветарски магазин, минувачите се спират да послушат, а една жена замислено гледа през прозореца.

Димитър Вецин е художник наивист, доказал се със своите многобройни изложби, създал вярна публика, вечно търсещ и неспиращ да работи. От своя седемдесетгодишен живот, близо петдесет години са посветени изцяло на изкуството. Самоук, талантлив и много трудолюбив, Димитър Вецин успява да проникне в душата на човека и да дръпне едни невидими струни, които тихо прозвъняват и отключват спомените, където сме били просто щастливи...

 

Изложбата може да бъде видяна до 12 декември в галерия „Париж“, както и онлайн в сайта на галерията. (www.gallery-paris.com).

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
21.11.2020 г. 15:30
Посетено:
1852
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32014-zima-na-selo-izlozhba-zhivopis-na-dimitar-vetsin